Arifi: Popis pokazao da opština Bujanovac raste, hvala šefu OEBS-a

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. novembar 2022. Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi ocenio je da “bujanovačka opština raste”, s obzirom da je, kako kaže, Popis 2022 pokazao da se broj žitelja uvećao za 11.000 stanovnika za 20 godina. Sa ocenom o rastućoj opštini neće se složiti većina građana, koji svedoče gotovo svakodnevnim odlascima, posebno mladih iz opštine.

“Po popisu završenom juče, Opština Bujanovac ima 54.498 stanovnika i 13.000 domaćinstava. Ove brojke govore da je opština Bujanovac rastuća opština, jer u poređenju sa poslednjim redovnim popisom iz 2001. godine, kada je naša opština imala ukupno 43.302 žitelja, danas je broj uvećan za više od 11.000 stanovnika”, naveo je Arifi na Fejsbuku.

Činjenicu da broj stanovnika iz popisa 2002. godine nije obuhvatao građane koji su duže od godinu dana živeli van opštine (inostranstvo), već su računati kao „iseljeni“, Arifi očigledno nije uzeo u obzir.

Ishod ovogodišnjeg popisa za predsednika opštine je uspeh na kojem je posebno zahvalio šefu Misije OEBS-a u Srbiji Janu Bratuu.

Na popis stanovništva bez ličnih dokumenata

 

Po njegovim rečima, Bratu je bio najveći garant da će se ovaj proces odvijati u duhu evropskih standarda.

“To mi je otvorilo put da preuzmem inicijativu za konsultativne sastanke sa predstavnicima drugih albanskih političkih partija u Dolini, kako bi učestvovali u popisu. Nakon tri konsultativnog sastanka u mom kabinetu, 25. jula 2022. potpisali smo zajedničku deklaraciju za učešće u popisu stanovništva”, piše Arifi.

Dodao je da su ovim popisom demantovane cifre iz popisa 2011. godine, koji su Albanci bojkotovali, a po kojima je u celoj Srbiji popisano oko 5.800 Albanaca.

Po preliminarnim rezultatima ovog popisa, kaže Arifi,  Preševo ima 59.024 stanovnika i 11.654 domaćinstva, a Medveđa  8.459 stanovnika i 5.899 domaćinstava.

“Sada je jasno da je broj Albanaca u Srbiji oko 100.000”, poručuje predsednik Opštine.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *