Bujanovac u sredu drugi najzagađeniji grad u Srbiji

Piše: N. Stevanović

 

Bujanovac, 2. novembar 2022. Bujanovčani su u sredu ujutru udisali jako zagađen vazduh, po podacima sa sajta Klimerko.org koji pokazuju da je Bujanovac drugi u Srbiji po zagađenosti vazduha sa vrednošću od 253 otrovnih PM 10 čestica, što je pet puta više od „prihvatljive“. Za otrovan vazduh građani krive asfaltnu bazu nadomak grada iz koje je i jutros kuljao gust dim, međutim opštinski inspektor za zaštitu životne sredine Agim Haliti tvrdi da ovo postrojenje ispunjava sve ekološke standarde i da nije uzročnik zagađenja.

-Asfaltna baza se redovno kontroliše na osnovu izveštaja agencije akreditovane od strane države. Pre tri nedelje sam dobio njihov izveštaj, koji pokazuje da je kvalitet vazduha oko postrojenja po propisanim standardima i da su na bazi ugrađeni svi neophodni filteri – tvrdi Haliti.

Iz bujanovačkog Crkvenog odbora ranije su uputili zahtev nadležnim inspekcijama da u što kraćem roku izvrše kontrolu postrojenja, za koje sumnjaju da godinama truje građane.

Najavili su protest i blokadu puta pored kojeg se nalazi asfaltna baza ako to ne bude učinjeno.

Crkveni odbor Bujanovac: Protest i blokada puta ako inspekcije ne preduzmu nešto oko asfaltne baze

U odgovoru Haliti naglašava da na godišnjem nivou kontroliše bazu i dobija izveštaj od agencije sa merenjima zagađenja i kvaliteta vazduha.

-Uveravam građane da asfaltna baza radi po svim standardima i ne zagađuje okolinu. Izveštaj agencije ću prezentovati svima ako je potrebno – ističe inspektor.

Bujanovačke će u narednim danima građanima predstaviti izveštaj o kojem govori Haliti.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *