Počeli pregovori, ali i dalje bez dogovora o većini u savetu Albanaca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 22. novembar 2022. Počeli su pregovori o novoj većini u Nacionalnom savetu Albanaca (NSA), koje je inicirala Partija za demokratsko delovanje (PDD), ali dogovora još uvek nema, kaže za Bujanovačke Ragmi Mustafa, kandidat ove stranke za predsednika saveta. Mustafa je ocenio da je logično da on ponovo bude na čelu NSA, jer dolazi iz stranke koja je pobedila na izborima.

Kandidat za predsednika Pokreta za demoratski progres (PDP) Nevzad Lutfiu, izjavio je, međutim, da je ova stranka spremna da vodi NSA, a i da doprinosi kao opozicija, što može ukazivati da traži mesto predsednika.

PDD kao potencijalne partnere u novom rukovodstvu saveta vidi Demokratsku partiju (DP) Nagipa Arifija, Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua i Demokratsku partiju Albanaca (DPA), kojima je nedavno i uputila poziv za razgovore o širokoj koaliciji.

Kamberi zove Arifija i Muslijua u koaliciju za većinu u NSA

Mogući partneri su, dakle, svi osim Alternative za promene, druge stranke po broju glasova, a sa osvojenih pet mesta u novom sazivu saveta, koliko ima i PDD.

-Održani su tek prvi sastanci na kojima su sve stranke iskazale svoje pozicije i videćemo kako će dalje teći pregovori – kaže Mustafa, koji direktno učestvuje u razgovorima.

Na pitanje da li je optimista da će se postići dogovor, odgovorio je da je optimista da će NSA imati zajedničku platformu koja će omogućiti rešavanje problema albanske zajednice za koje je savet nadležan.

PDD je u nedelju pozvao tri stranke na razgovore o širokoj koaliciji, ali im je za većinu od osam članova dovoljno partnerstvo i sa bilo koje dve partije.

Arifijeva stranka je osvojila 2 mandata, koliko i PDP, dok DPA ima jednog predstavnika u savetu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *