Musliju sa dva mandata traži mesto predsednika Nacionalnog saveta Albanaca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. decembar 2022. Za podršku svoja dva člana novoj većini u Nacionalnom savetu Albanaca (NSA) Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua traži mesto predsednika saveta, saznaju Bujanovačke od izvora koji su uključeni u pregovore. Kako saznajemo, dovodi se u pitanje i opstanak vladajuće većine u opštinskoj vlasti u Bujanovcu.

PDP insistira da novi predsednik NSA bude Nevzad Lutfiju i takav zahtev trenutno koči pregovore o širokoj koaliciji koje je inicirala Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, kao pobednik izbora 13. novembra.

Navodno, za Kamberijevu stranku je neprihvatljivo da prepusti mesto predsednika PDP-u koji je dobio 2.000 glasova manje.

Počeli pregovori, ali i dalje bez dogovora o većini u savetu Albanaca

Da će Musliju tražiti da njegov kandidat vodi savet moglo se naslutiti posle izjave Lutfijua da je njegova stranka spremna da vodi NSA ili da doprinese kao opozicija.

Pregovori su počeli pre više od nedelju dana i za sada nema bilo kakvog napretka.

Za razliku od PDP-a, druga dva potencijalna partnera PDD –  Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija i Demokratska partija Albanaca (DPA) iz Preševa – kako saznajemo, nemaju pretenciozne uslove i praktično čekaju dogovor Musliju-Kamberi.

Kamberijevoj stranci, koja ima 5 predstavnika u savetu, dovoljna je i koalicija sa DP (2 predstavnika) i DPA (1) za neophodnu većinu od 8 članova.

Međutim, ostavljanje Muslijua po strani moglo bi da utiče na koaliciju DP-PDD-PDP, koja upravlja opštinom  Bujanovac, pa čak i na raspad te većine.

Alternativa za promene, koja je takođe osvojila 5 mesta u savetu, ali sa nešto manjim brojem glasova od PDD, jedina je stranka koja nije uključena u pregovore i čeka rasplet.

Šef bujanovačkog odbora i potpredsednik stranke Arber Pajaziti poručio je preko našeg portala da su spremni za razgovor sa svima.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *