Skupština usvojila budžet: Arifi „mešao babe i žabe“, Srbi napustili sednicu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. decembar 2022. Najgori budžet u poslednjih 20 godina, kako su ga nazvali politički lideri Srba, usvojila je danas bujanovačka Skupština, bez ikakvih ustupaka srpskoj zajednici. Da su raspodelom sredstava u budžetu od 1,66 milijardi oštećeni Srbi i Romi predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi je demantovao, poručivši da nema govora o diskriminaciji i da je on predsednik svih građana opštine.

Usvajanju budžeta prethodila je rasprava od četiri sata koju su inicirali srpski odbornici Stojanča Arsić i Miodrag Milković. Oni su prekinuli bojkot Skupštine zbog budžeta i raspodele novca iz Koordinacionog tela.

Tvrdnje da je budžet diskriminišući prema srpskoj zajednici Arsić je potkrepio podatkom da su za albansku zajednicu predviđena 83 projekta, a za srpsku svega 5.

-Prevedeno u novac, od 117 miliona dinara, bez zajedničkih projekata, za srpsku zajednicu ste odredili projekte u vrednosti od 14,1 milion (12,3 odsto), a albanska će dobiti 103,3 miliona dinara. Ako to nije diskriminacija ja ne znam šta je. Nema govora o poštovanju principa 60:40, koji smo davno dogovorili i koji ne možete jednostrano da menjate – rekao je Arsić.

U pokušaju da opovrgne Arsićeve tvrdnje o diskriminaciji Arifi je pobrojao kapitalne projekte za škole u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku.

 

-Rekonstrukcija OŠ „Branko Radičević“ u Bujanovcu košta 280 miliona, druga faza još 150 miliona, a rekonstrukcija Srednje škole „Sveti Sava“ 200 miliona. To je 630 miliona dinara, a Albanci nikada nisu rekli da su zbog tih investicija diskriminisani – rekao je Arifi.

-Mešaš babe i žabe Nagipe – replicirao je Arsić.

Po njegovim rečima, investicije u rekonstrukcije pomenutih škola bile su donacije iz stranih fondova i nemaju veze sa lokalnim budžetom.

-I ti to vrlo dobro znaš, kao što znaš da su te škole odabrane zbog inkluzije Roma, odnosno zato što ih pohađa veliki broj dece iz romske zajednice – rekao je Arsić.

Za srpsku stranu je bilo neprihvatljivo i da se rekonstrukcija obilaznice od Gnjilanskog puta ka Velikom Trnovcu računa kao zajednički projekat. To je, inače, najskuplji infrastrukturni projekat u budžetu (54 miliona), a sa 30 miliona dinara će biti finansiran iz budžeta Koordinacionog tela.

Arifi je rekao da se radi o industrijskoj zoni u čijoj blizini živi veliki broj pripadnika romske zajednice, dok su Albanci vlasnici firmi koje se tamo nalaze, a Srbi parcela.

Vladajuća većina je odbila predloge srpskih odbornika da se predlozi budžeta i odluke o raspodeli novca iz KT povuku sa dnevnog reda kako bi se u narednim danima pokušalo doći do dogovora između dve strane.

Oni su napustili sednicu pre glasanja o budžetu.

Istovremeno, dva od osam amandmana opozicione Alternative za promene su prihvaćena.

Za budžet su glasali i odbornici dve romske partije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *