fbpx

Dobar odziv dece za MMR vakcinu u Bujanovcu

Piše: I. Jovanović

dr Afrodita Mustafa

 

Bujanovac, 6. januar 2023. – Procenat dece vakcinisane MMR vakcinom u opštini Bujanovac je zadovoljavajući, rekla je za naš portal dr Afrodita Mustafa, koordinator za imunizaciju u Domu zdravlja Bujanovac. “Mali je broj onih koji odbijaju da vakcinišu dete”, tvrdi dr Mustafa.

Tačan procenat vakcinisane dece MMR vakcinom nismo mogli da dobijemo, ali iz Doma zdravlja poručuju da je na zadovoljavajućem nivou i da se deca redovno vakcinišu po kalendaru imunizacije.

Po zvaničnim podacima, u prvih devet meseci 2022. godine MMR vakcinom koja štiti protiv morbila, zaušaka i rubeole vakcinisano je samo 58,4 odsto dece u Srbiji.

Dr Mustafa kaže da u Bujanovcu ima slučajeva kada roditelji odlažu vakcinaciju, a da je odbijanje retko.

-Zaista je mali broj roditelja koji odbijaju da vakcinišu dete, uglavnom se radi o slučajevima kada se odlaže vakcinacija, tako da umesto da dete primi MMR vakcinu kad napuni godinu dana, to se odlaže do 17-18 meseci ili čak do druge godine – ističe dr Mustafa.

Na pitanje kako komentariše brigu imunologa u Srbiji po pitanju moguće epidemije morbila, istakla je da lekari ne mogu silom da teraju roditelje da vakcinišu dete, ali da svakako treba podići svest kod roditelja o značaju MMR vakcine.

-Važno je da deca budu na vreme i redovno vakcinisana, jer je to jedini način da očuvamo zdravlje i sprečimo eventualno širenje bolesti – naglasila je.

Imunizacija ostalim vakcinama se odvija nesmetano i redovno po kalendaru imunizacije.

Roditelji ili dobijaju poziv ili ih izabrani lekar obavesti o terminu za imunizaciju.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *