Mladi Bujanovčani u borbi protiv raka grlića materice: Tiha bolest koja ubija, vakcinišite se

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 24. januar 2023. Učenici bijanovačkih srednjih škola „Sveti Sava“ i „Sezai Suroi” prisustvovali su danas u Domu zdravlja predavanju „Bolje sprečiti nego lečiti“ povodom Nedelje prevencije raka grlića materice.

Sa ciljem podizanja svesti mladih ljudi o ovoj opakoj bolesti, srednjoškolci su mogli da saznaju sve o merama prevencije protiv raka grlića materice i o tome kako da brinu o svom reproduktivnom zdravlju.

Predavanje je počela psihološkinja Dragana Zaev, koja je deci govorila o mentalnom zdravlju i adolescenciji. Ukazala je na probleme sa kojima se deca suočavaju u periodu puberteta, a koji se odnose na promene u ponašanju, poremećaju ishrane i odavanju porocima.

U Bujanovcu slab odziv za vakcinaciju protiv HPV virusa koji izaziva rak grlića materice

Sledeći predavač bila je Dr Nataša Popović Janković, lekarka u Školskom dispanzeru, koja je govorila o značaju Gardasil 9 vakcine protiv Humanog papiroma virusa (HPV), koji je glavni uzročnik raka grlića materice.

-Gardasil 9 vakcina je dostupna i besplatna u našem Domu zdravlja, ne postoje neželjeni efekti i potpuno je bezbedna – istakla je ona.

Najbolje je da je deca prime od 12. do 14. godine, odnosno pre stupanja u seksualne odnose, s tim što oni koji to učine do 14. godine primaju dve doze, a oni koji se vakcinišu posle 15. godine primaju tri doze vakcine.

Nema razloga da se ne primi vakcina

-Ne postoji druga vrsta prevencije osim vakcine i trebalo bi da je prime i dečaci i devojčice bez razmišljanja – naglasila je doktorka.

Memderez Aliju, ginekolog Doma zdravlja Bujanovac bio je poslednji predavač i govorio je o raku grlića materice, koji je drugi najučestaliji rak kod žena posle raka dojke.

-U Srbiji je prošle godine obolelo 1500 žena od ove bolesti, a njih 300 je izgubilo život. To je opaka bolest i treba je sprečiti na vreme, nemojte da se dvoumite i slobodno primite vakcinu – ističe ginekolog.

Dr Memderez apelovao je na žene dobi od 21. do 65. godine da obavljaju redovni ginekoloških pregled, odnosno skrining (uzimanje Papa testa), jer je to jedini način da se promene na ćelijama otkriju na vreme.

-To je tiha bolest koja se može razvijati i po nekoliko godina pre nego što se dijagnostikuje, zato je redovna kontrola najvažnija – kazao je Dr Memderez.

Naveo je koji su to simptomi koji bi trebalo da zabrinu mlade žene i koji se javljaju najčešće između 30. i 50. godine: intermenstrualno krvarenje (između ciklusa), bolovi u stomaku i krvarenje prilikom seksualnih odnosa.

Rečima „Bolje sprečiti nego lečiti“ ginekolog je završio predavanje i pozvao sve mlade da budu slobodni da se, ako primete i najmanji problem, jave u Dom zdravlja i obave pregled.

Učenica četvrtog razreda medicinskog smera škole „Sveti Sava“ prenela nam je svoje utiske.

-Ovo predavanje je od velikog značaja zato što širi svest među mladim ljudima i stvara neku dozu zrelosti, smatram da vakcina ništa ne može da nam škodi, već samo da nam pomogne – rekla je učenica za naš portal.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *