Arifi za Bujanovačke: Kamberijeva stranka kao pobednička bila odgovorna za formiranje Saveta Albanaca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 31. januar 2023. Lokalna vlast u opštini Bujanovac je stabilna, tvrdi predsednik opštine Nagip Arifi, uprkos neuspehu koalicionih partnera Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, Pokreta za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua i Arifijeve Demokratske partije (DP) da formiraju većinu u Nacionalnom savetu Albanaca (NSA) i međusbnih optužbi koje su nakon toga usledile. Arifijeva stranka će učestvovati u privremenom organu koji će upravljati NSA do izbora.

Arifi je u utorak izjavio za Bujanovačke da je odgovornost za formiranje većine uvek na partiji koja osvoji najveći broj glasova.

Na izborima za NSA 13. novembra pobedila je Kamberijeva PDD, ali dogovor o koaliciji nije postignut jer je Muslijuova stranka tražila mesto predsednika, uz preućutnu podršku Nagipa Arifija, kako su saopštili iz PDD.

Žestoke optužbe među albanskim strankama zbog raspodele kosovskog novca

-Na stranu optužbe, odgovornost je uvek na stranci koja osvoji najviše glasova, kao što je bio slučaj na lokalnim izborima 2020. godine kada je pobedila Demokratska partija i kada smo mi obezbedili većinu – kaže Arifi.

On je uveren da će opštinska vlast nastaviti da funkcioniše u istom sastavu, bez obzira na dešavanja u NSA.

Na pitanje Bujanovačkih da li će njegova stranka učestvovati u privremenom organu, koji u narednim danima treba da imenuje ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, Arifi je odgovorio potvrdno.

-Mi nismo nikada rekli da nećemo učestvovati u privremenom organu, kao neke druge partije. Od prvog dana smo bili za formiranje NSA, ali nažalost nije postignuta saglasnost među partijama. Svakako da nismo za to da se savet ugasi i sada je na potezu ministar da odredi privremeni organ. Koga odredi iz naše partije taj čovek će biti deo privremenog organa – rekao je Arifi.

Ministar Žigmanov je prošle nedelje izjavio za Bujanovačke da se na formiranje privremenog organa čeka zvanično obaveštenje iz NSA da rukovodstvo nije izabarano u zakonskom roku do 13. januara.

Ministar Žigmanov: Ne favorizujem ni jednu stranku u Nacionalnom savetu Albanaca

U NSA smo saznali da je obaveštenje već poslato tako da se odluka ministra očekuje u narednim danima.

Opoziciona Alterantiva za promene je najavila da njeni predstavnici neće biti deo privremenog organa.

Kandidat PDD za drugi mandat na čelu saveta Ragmi Mustafa takođe neće biti u privremenom rukovodstvu Saveta Albanaca, jer ga imenuje ministar srpske vlade, kako je rekao.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *