Lekari bujanovačkim srednjoškolcima: Čuvajte zdravlje, ostavite duvan

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 1. februar 2023. Učenici bujanovačke Srednje škole „Sveti Sava“ prisustvovali su predavanju „365 dana bez duvana“ u Domu zdravlja čime je u utorak obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima, a koliko je duvan štetan po zdravlje upozorili su ih lekari opšte prakse u školskom dispanzeru dr Nataša Popović Janković i dr Dzemailji Fejzulahi.

Dr Fejzulahi govorio je, između ostalog, o sastavu duvanskog dima koji sadrži više od 7000 različitih supstanci, među kojima je preko 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja.

Dr Nataša Popović Janković se na samom početku dotakla onoga što je karakteristično za naše podneblje, a to su nargile.

-Nargile koje su ovde popularne su takođe štetne, kao i elektronske cigarete, mada su najgore ove obične cigarete koje izazivaju pored psihičke i fizičku zavisnost – kazala je Jankovićeva.

Ove godine, pored ukazivanja na štetne efekte upotrebe duvana i duvanskih proizvoda i izloženosti duvanskom dimu, posebno se naglašava značaj prestanka pušenja.

Dr Nataša Popović Janković istakla je činjenicu da se u prestanak pušenja računa samo ako se ne konzumira duvan godinu dana, sve manje od toga ne smatra se uspešnim oslobađanjem od ovog poroka.

Od preko tridesetoro prisutnih učenika na pitanje da li ima pušača niko nije potvrdno odgovorio.

Isidora Trajković, učenica trećeg razreda, prokomentarisala nam je predavanje.

-Ja sam nepušač, ali u okolini ih imam dosta, i u porodici i u društvu, ali nikad nisam došla u iskušenje da zapalim cigaretu, jer znam da ako počnem to nema kraja – kazala je Isidora za naš portal.

Na pitanje koji su razlozi zbog kojih njeni vršnjaci počinju da konzumiraju cigarete, Isidora ističe da je to uglavnom način da se smire kada se iznerviraju, bilo da ih je iznervirala neka svađa u kući ili neka druga situacija.

U svetu svake godine usled upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu prevremeno umire osam miliona ljudi. U Srbiji najmanje 15.000 ljudi prevremeno umre zbog pušenja na godišnjem nivou. Najnoviji rezultati istraživanja Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije, pokazuju da je 2020. godine pušilo 36% punoletnih stanovnika Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *