Kamberi traži izmenu zakona: Albanska zastava na zgradi Opštine tokom cele godine

Piše: N. Stevanović

Šaip Kamberi

Bujanovac, 7. februar 2023. (foto arhiva Dan zastave u Bujanovcu 2021) – Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi podneo je danas Skupštini Srbije predlog za izmenu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina kojim se predviđa slobodna upotreba nacionalnih simbola.

Kamberi predlaže izmenu člana 16. stava 2 ovog zakona kojim se zabranjuje upotreba nacionalnih simbola ako su identični simbolima druge države.

“Tražio sam potpunu izmenu ovog člana, otklanjanje prepreka za korišćenje simbola, uz predlog da se simboli manjina slobodno i službeno koriste tokom cele godine u institucijama lokalne samouprave i državnim organima u svim opštinama u kojima je jezik manjine službeni jezik”, navodi on.

U slučaju opština u kojima manjine čine manje od 5 odsto stanovništva ovim predlogom se traži dozvola za korišćenje zastave prilikom obeležavanja nacionalnih praznika manjina.

Kamberijev predlog podržali su narodni poslanici Enis Imamović i Selma Kučević iz SDA Sandžaka i nezavisni poslanik Aleksandar Olenik.

Albanci u Srbiji godinama odbijaju da svoje nacionalne simbole promene makar u jednom detalju tako da bi se razlikovali od simbola države Albanije, a zbog isticanja albanske zastave protiv političara i direktora javnih preduzeća i ustanova u Bujanovcu podneto je više prekršajnih prijava.

Mustafa ponovo pozvan na sud zbog zastave Albanije




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *