Mustafa ponovo pozvan na sud zbog zastave Albanije

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 2. jun 2022.  Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa ponovo će odgovarati pred sudom zbog isticanja zastave Albanije u sedištu ovog tela u Bujanovcu.

Poziv Prekršajnog suda dobio je zbog isticanja albanske zastave 28. novembra 2021. godine, na nacionalni praznik Albanaca – Dan zastave.

Mustafa je pozvan na saslušanje zakazano za 30. jun, a okrivljen je za prekršaj iz člana 41, stav 1, tačka 3 Zakona o izgledu, upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

U Zakonu se, pored ostalog, navodi da će se novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice, u ovom slučaju NSA, ako istakne grb ili zastavu strane države u Republici Srbiji bez isticanja grba, odnosno zastave Republike Srbije, osim ako potvrđenim međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

Mustafi kao odgovornom licu u NSA preti novčana kazna od 5.000 do 25.000 dinara.

Protiv NSA i Mustafe ovo je četvrta prijava za isto delo, a po njegovim rečima, radi se “o političkim tužbama u ime vladavine prava”.

-Pravo na korišćenje nacionalnih simbola za manjine nije samo pravo garantovano svim međunarodnim konvencijama, već i duhom i slovom Ustava Srbije. Dakle, umesto da tlači Albance u ime vladavine prava, Srbija treba da poštuje svoj Ustav tako što će prestati sa diskriminatorskom politikom prema manjinama. Oslobodite se represivne politike izmenama i dopunama Zakona o upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, kako bi ga uskladili sa svojim Ustavom i demokratskim standardima – naveo je Mustafa na Fejsbuku.

Zakon o nacionalnim manjinama predviđa i da pripadnici manjina u Srbiji mogu da koriste svoje simbole, među njima i zastavu, samo ako se u nekom delu razlikuju od zastave matične države.

Mustafa je poručio da Srbija ne može da bira zastavu svojih državljana Albanaca, već da će je birati sami Albanci.

-Mogu i da me  osude, ali me ne mogu odvratiti od bitke za pravdu – kaže on.

 Zbog isticanja zastave Albanije bez zastave Srbije u stranačkim prostorijama 2016. godine kažnjena je Demokratska partija Nagipa Arifija.

Za isti prekršaj 2020. godine odgovarao je i bivši direktor Doma kulture Jetmir Ismailipotom i njegov naslednik Granit Sadriu, kao i  bujanovački odbor Alternative za promene.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *