Kurti: U Srbiji ima više Albanaca nego Srba na Kosovu

Bujanovac, 13. februar 2023. Kosovski premijer Albin Kurti traži da se sve što Srbija zahteva za svoju manjinu na Kosovu recipročno primeni i na nacionalne manjine Srbiji. “U Srbiji ima više Albanaca nego Srba na Kosovu”, poručio je Kurti.

-Albanaca ima ne samo u Medveđi, Preševu i Bujanovcu, već ih ima i u Vranju, Beogradu i Vojvodini. Ima ih i u drugim zemljama, kao što i Srba ima ne samo na severu Kosova. Prihvatam da nema normalizacije odnosa bez bavljenja pitanjem nacionalnih manjina. Nacionalne manjine sa svojim pravima u državi su ono što sprečava hegemonističke i šovinističke nacionalizme – rekao je Kurti u intervjuu za Euronews Albania.

Kamberi u ofanzivi: Pitanje Albanaca u Bujanovcu i Preševu pred Eskobarom, Kurtijem i američkim ambasadorom Hilom

Kurti je istakao da je prihvatio francusko-nemački predlog, jer mu se dopada što je zasnovan na evropskim i univerzalnim vrednostima. On je naglasio da je za postizanje konačnog dogovora potrebna nova runda pregovora.

Kaže da je spreman da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali samo kako bi razgovarali o francusko-nemačkom predlogu.

Govoreći o Zajednici srpskih opština (ZSO), Kurti je rekao da je Kosovo, država sa 93 odsto albanskog stanovništva, proglašena multietničkom državom i da se sada traži da stvori etničku zajednicu, a Ustavni sud Kosova je ZSO proglasio neustavnom.

-Prvi problem je što moramo da rešimo pitanja nacionalnih manjina u našim zemljama. To stoji u trećoj rečenici preambule u predlogu EU. Sada postoje različiti modeli za ovo. Srbija tvrdi da je ZSO pravi model, ali je zanimljivo da to traži samo za Kosovo, a ne za sebe. Sada je normalizacija odnosa normalizacija odnosa između dve države, a ne države sa svojom pokrajinom, kao što je bilo pre 1989. ali i posle 1989 –  rekao je Kurti.

On ne vidi, kako je rekao, razlog zašto bi Kosovo trebalo da naruši ustavni poredak i postojeće udruživanje opština naruši formiranjem zajednice na etničkoj osnovi.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *