Kamberi u ofanzivi: Pitanje Albanaca u Bujanovcu i Preševu pred Eskobarom, Kurtijem i američkim ambasadorom Hilom

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 11. februar 2023. Uključivanje pitanja Albanaca na jugu Srbije u briselski dijalog i reciprocitet u pravima srpske manjine na Kosovu i albanske u Srbiji dva su zahteva koje narodni poslanik iz Bujanovca i lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi žestoko promoviše u jeku rasprave o konačnom rešenju za Kosovo i pritiscima kojima je izložena Srbija. Kamberijeva politička ofanziva počela je krajem januara od trenutka kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obelodanio detalje razgovora sa izaslanicima velikih sila o francusko-nemačkom predlogu sporazuma između Beograda i Prištine. Narodnog poslanika iz Bujanovca u stopu prate i predstavnici SDA Sandžaka, tako da je albanskom pitanju pridruženo i pitanje Bošnjaka u Srbiji.

Kamberi je podršku tražio redom od specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borelja, kosovskog premijera Albina Kurtija, šefa Misije OEBS-a u Srbiji Jana Bratua i ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila.

U međuvremenu je u Skupštini tokom rasprave o Kosovu od Vučića zatražio da ubedi javnost u Srbiji u neophodnost prihvatanja francusko-nemačkog predloga, naglašavajući da je simetrija u pravima manjina na Kosovu i u Srbiji jedini način za postizanje dugotrajnog mira.

Kamberi poziva Vučića da ubedi javnost u Srbiji u neophodnost sporazuma sa Kosovom

U pismu Eskobaru takođe je tražio simetriju, što je termin kojim je zamenio dosadašnji reciprocitet, uz obavezno uključivanje pitanje Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi u dijalog, ponovo obrazlažući da je to jedini put do trajnog mira između Albanaca i Srba.

Kamberi pisao Eskobaru: Neće biti trajnog mira ako se ne reši pitanje Albanaca u Bujanovcu i Preševu

Pismo iste sadržine uputio je i Borelju i šefu EU Ursuli fon der Lajen.

Prošle subote se sastao sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i potom saopštio da „prava manjina treba da budu tretirana u okviru univerzalnih principa i standarda Evropske unije“.

Od tog sastanka se Kamberiju priključuju i predstavnici bošnjačke manjine u Srbiji.

Kamberi i Ugljanin kod Kurtija o pravima Albanaca i Bošnjaka u Srbiji

Sastanku sa Kurtijem prisustvovao je i šef SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin i narodni poslanici ove stranke koji posle razgovora poručuju da zahtevaju da se „sva  prava koja budu imali Srbi u Bosni i Hercegovini, odnosno Kosovu, garantuju Bošnjacima i Albancima u Srbiji“.

Obelodanjuje se zatim da je jedan od Kurtijevih uslova za formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu (ZSO) da zajednicu opština dobiju i Albanci na jugu Srbije, a kosovski premijer ide i korak dalje i pita zašto sve manjine u Srbiji ne dobiju isto pravo.

Kurti: Sve manjine u Srbiji da dobiju zajednice opština

Kamberi i predstavnici SDA Sandžaka nedelju završavaju razgovorima sa Bratuom i Hilom, a bujanovački narodni poslanik poručuje da su „SAD ostale glavni promoter demokratizacije regiona“.

U zgusnutom rasporedu Kamberi stiže i da u skupštinsku proceduru ubaci predlog izmene Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina kojim se predviđa slobodna upotreba nacionalnih simbola.

“Tražio sam otklanjanje prepreka za korišćenje simbola, uz predlog da se simboli manjina slobodno i službeno koriste tokom cele godine u institucijama lokalne samouprave i državnim organima u svim opštinama u kojima je jezik manjine službeni jezik”, naveo je on.

Predlog su podržali poslanici SDA Sandžaka.

Kamberi traži izmenu zakona: Albanska zastava na zgradi Opštine tokom cele godine

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *