Salvatore: 80 Roma i 1 Srbin napuštaju pakao, neki Albanci protiv toga

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 15. februar 2023. Pakao bujanovačkog kolektivnog centra za izbegle sa Kosova „Salvatore“ ove godine će konačno napustiti nešto više od 80 Roma i jedan Srbin koji u uslovima nedostojnim čoveka žive već 24 godine, od rata na Kosovu i NATO bombardovanja. Međutim, tome se protive neke albanske stranke i pojedinci. Novcem Evropske unije biće izgrađeno 12 stanova u Bujanovcu i kupljeno 7 kuća u bujanovačkim selima. „Sramota da bude svakog ko ima nešto protiv toga“, poručili su nesrećni ljudi iz centra sa kojima je novinar Bujanovačkih razgovarao danas.

A protivnika ima, među Albancima. Kažu da će se izgradnjom stanova promeniti etnička struktura u Bujanovcu – na štetu Albanaca.

Nema objašnjenja, međutim, kako će 12 stanova i 7 kuća za Rome koji u Bujanovcu žive više od dve decenije ugroziti Albance i naprasno promeniti strukturu stanovništva u opštini.  

Odbornici Alternative za promene su 2021. godine napustili vladajuću većinu u Bujanovcu zbog ovih stanova, odnosno određivanja lokacije za izgradnju.

Osim brige zbog navodnog narušavanje etničke strukture, govorili su i da će ti stanovi biti nagrada za nekog ubicu ili silovatelja kosovskih žena.

Odbornica Alternative u Bujanovcu brani čast porodica Jašari i Haradinaj

-Ma kakve ubice, kakvi silovatelji, pa mi ovde  živimo 24 godine, pored Srba i Albanaca.  Pobegli smo od rata, sramota je tako da se priča, kao da nas Bujanovčani ne poznaju, kakva ubistva, kakva silovanja – ogorčeno priča jedan od Roma iz centra, koji je želeo da ostane anoniman.

Anonimnost su tražili i svi ostali – da se ne zamere nekome, kako kažu.

Njihove „kuće“ nalaze se tik uz dvorište Srednje škole „Sezai Suroi“, a svojevrsni kamp zauzima i prostor nekadašnje Tehničke škole.

-Četiri porodice imaju više od 5 članova, u mojoj nas je sedmoro, žena, tri deteta i moji majka i otac. Roditelji su mi bolesni i nepokretni, a ni žena nije dobro. Pitali su nas na sastanku prošle godine hoćemo li kuću ili stan, ja rekoh stan. Ne verujem da će da budu veliki, kako ćemo nas sedmoro u mali stan, ne znam,  ali bolje je i to od ove straćare što imamo sad – priča naš sagovornik.

Sa porodicom je, kako kaže, od rata pobegao pre NATO bombardovanja, još 1998. godine.

On i njegovi sunarodnici u centru su svi iz Gnjilana i okoline, samo je jedan Srbin iz Vitine.

Suad i Ezel, dečaci od 15 i 9 godina, rođeni i odrasli u Bujanovcu, proveli su nas kroz kamp.

-Ja živim ovde sa mojima, a tamo nemoj da ideš, tamo je zajedničko kupatilo, ali nije dobro tamo da ideš, katastrofa je – pokazuje rukom na mračni hodnik.

Suad ide u Srednju školu „Sezai Suroi“, sa albanskim vršnjacima, kaže dobro mu je, „škola je mnogo blizu“.

Pokazali su nam i mesto gde će biti izgrađeni stanovi, na oko 200 metara od kampa, u ulici Jaćima Đošića, tik pored zgrade u koju su se 2014. godine uselile druge izbeglice sa Kosova, ali i socijalni slučajevi iz Bujanovca, među kojima su i Albanci.

-Ja nema šta da čekam da naprave zgradu, izabrao sam kuću kad su me pitali. Nisu nam rekli da će kuća da bude na selu, mislio sam u Bujanovac ili negde u Srbiju. Plašim se kako će da nas prime tamo, mislim da neće dobro, ne poznaju nas ljudi, a znaš šta svi misle o Romima. Bolje da su kuće u Bujanovac, ovde je drugačije, znamo se – kaže jedan od „korisnika“ kampa.

Razgovor smo nastavili ispred barake Narodne kuhinje Crvenog krsta.

-Svakog dana dobijamo hleb, a dva puta nedeljno kuvani obrok ili konzerve hrane. Ranije smo dobijali i pakete za higijenu. To nam je pomoć. Snalazimo se, radimo privatno, pa smo dograđivali ove naše šupe. Neki žive mnogo loše, neki manje, ali je teško svima. Kad budu ti stanovi i kuće biće bolje, od ovoga ne može gore – kaže sagovornik.

Bujanovačke su već pisale da je tender za izvođača radova na izgradnji zgrade sa 12 stanova, vredan 48,7 miliona dinara, već raspisan i biće otvoren do 3. marta.

Počinje izgradnja stanova za Rome raseljene sa Kosova

Za kupovinu sedam kuća za Rome sa Kosova i još tri za socijalno najugroženije porodice iz opštine biće izdvajano od 18.000 do 20.000 dolara, potvrdio je našem portalu šef kabineta predsednika opštine Sali Salihi.

Opština i EU kupuju kuće u bujanovačkim selima za raseljene

On je zadužen za sprovođenje projekta  Evropske unije kroz  Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” u opštini Bujanovac.

Očekuje da će sve biti završeno do kraja godine.

Potpredsednik Alternative za promene i šef bujanovačkog odbora stranke Arber Pajaziti rekao je našem portalu da će se ova partija oglasiti saopštenjem povodom početka izgradnje stanova.

Zgrada izgrađena 2014. godine

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *