Saradnik Bujanovačkih na pregovorima u Ohridu: Na dobrom putu

Piše: Nedžat Behluli

Bujanovac, Ohrid, 20. mart 2023.- Tresla se gora, rodio se miš!

Tako bi, otprilike, izgledao prvi izveštaj o razgovorima Kurtija i Vučića u Ohridu.

Pametni su znali da će tako i da bude.
Očekivanje da će sukob Srbije i Kosova da bude rešen u jednom danu podgrevali su neznalice i neprijatelji Kurtija i Vučića.

Ovi prvi nisu svesni da nešto što je bilo loše decenijama ne može da bude popravljeno u jednom danu. Takođe, ne razmišljaju da sporazum između Srbije i Kosova treba da obezbedi mirnu budučnost i jednima i drugima, da treba da traje godine i godine… i da se trajne građevine ne podižu na brzinu.

Ovi drugi, politički neprijatelji Kurtija na Kosovu i Vučića u Srbiji, navijali su da sporazum bude postignut što pre, kako bi mogli da ih optuže – svako svoga – za izdaju.

Njima je srpsko-kosovski dijalog sredstvo za unutrašnju političku borbu, a interesi naroda koji od sporazuma očekuje poboljšanje svakodnevnog života, mir i stabilnost, ne zanimaju ih.

Svako dobronameran, međutim, zadovoljan je rezultatom ohridskog razgovora. I Vučić i Kurti zaključili su da je načinjen prvi korak na dugom putu na čijem kraju nas očekuju dobrosusedski odnosi dve države.

Inače, kao i uvek, u diskusiji o razgovorima Kosova i Srbije najglasniji su oni koji najmanje znaju.

Za razliku od njih, ja sam celu situaicju pratio iz neposredne blizine, 18. marta bio sam u Ohridu.

Zahvajući tome, i dugogodišnjim poznanstvima, imao sam priliku da razgovaram sa saradnicima oba lidera i da se informišem iz prve ruke. Zato mogu da kažem da su Srbija i Kosovo na dobrom putu da se dogovre.
A mi, ako ne možemo da pomognemo, nemoj da ih saplićemo.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *