fbpx

Torlak povukao jednu seriju BSŽ vakcina

Bujanovac, 22. mart 2023. Zbog minimalnog odstupanja od specifikacije povučena je jedna serija BSŽ vakcine i zamenjena drugom, saopšteno je iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Sporna serija je zamenjena drugom u roku od 24 sata, kažu u Torlaku i dodaju da bebe u porodilištima primaju proverene i bezbedne vakcine, preneo je RTS.

“Vodeći brigu o bezbednosti i zdravlju stanovništva Srbije, Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ je kao nacionalni, odgovorni proizvođač i nosilac dozvole za lek „BCG vakcina, liofilizovana“ usled minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka, doneo odluku da iz prometa dobrovoljno povuče seriju broj 2710822 sa teritorije cele zemlje”, navodi se u saopštenju.

Kako kažu, čim se pojavila i najmanja sumnja o odstupanju od specifikacijskih zahteva predmetne vakcine, Institut „Torlak“ je odmah preventivno reagovao i seriju iste povukao iz prometa. U skladu sa dostavljenim informacijama od strane zdravstvenih ustanova na teritoriji Srbije Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ je 16. marta izvršio povlačenje zatečenih količina od ukupno 834 bočice predmetne vakcine.

U cilju održavanja kontinuiteta obavezne imunizacije pacijenata i elimininacije mogućnosti za nestašicom predmetnog leka, Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ izvršio je snabdevanje svih zdravstvenih ustanova iz plana mreže zdravstvenih ustanova odgovarajućom količinom BCŽ vakcine.

“Roditelji nemaju razloga za zabrinutost, bebe u poridlištima primaju proverene, bezbedne i kontrolisane vakcine koje su prošle sve neophodne provere i zakonske procedure pre stavljanja u upotrebu”, navodi se u saopštenju.

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *