Hil u Bujanovcu obećao da će o problemima Albanaca razgovarati sa Vučićem

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 27. mart 2023. Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil poručio je danas da razvoj Bujanovca može da podstakne razvoj čitavog područja, a da je za to neophodna veća integracija. „Ambasador Hil je obećao da će o problemima Albanaca u Preševskoj dolini razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić“, rekao je predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi posle današnjeg sastanka sa ambasadorom u Bujanovcu.

Problemi o kojima je Arifi izvestio Hila jesu nepriznavanje kosovskih diploma, pasivizacija prebivališta Albanaca i izostanak ekonomskog razvoja.

Ambasador je u Bujanovac došao i kako bi upoznao predsednika opštine sa onim što je dogovoreno u Ohridu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija.

-Ovo područjeje u blizini dve međunarodne granice i smatram da je jako važno da građani koji ovde žive znaju šta se desilo u Ohridu i kakav je sadržaj sporazuma – rekao je ambasador Hil.

Kako je rekao, predsedniku opštine je preneo da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju postignuti sporazum i da će se potruditi da ono što je dogovoreno bude primenjeno.

Po pitanju razvoja, Hil je naglasio da građani treba da znaju da svi žele da se ovo područje razvija, što će doneti i očuvanje mira i stabilnosti.

-SAD i EU sprovode više programa pomoći ekonomiji ovog regiona i želeli bismo da vidimo uspeh tih programa, a gledamo i šta još možemo učiniti. Potrebno je raditi na postojećim izazovima koji su ovde prisutni i nalaženju rešenja koja će unaprediti lokalnu privredu na druge načine, ne samo kroz inostranu pomoć – rekao je Hil.

Dodao je da je prvi put u poseta značajnom području kakvo je jug Srbije i zatražio malo više vremena „kako bi se videlo šta sve može da se učini“.

Bujanovačke su ranije javile da Sjedinjene Države ne podržavaju zahteve albanskih političara iz Bujanovca i Preševa za uključivanje „Preševske doline“ u dijalog Beograda i Prištine.

Ambasador Hil: SAD ne podržavaju zahteve Albanaca sa juga Srbije, Amerika protiv reciprociteta, zajednice opština i uključivanja u Briselski dijalog

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *