Dve važne poruke iz Bujanovca ambasadora Hila Albancima i vlastima u Beogradu

Piše: N. Lazić

Bujanovac, 29. mart 2023. – Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil doneo je na jug Srbije nekoliko važnih poruka, najpre lokalnim Albancima a indirektno i vlastima u Beogradu.

Ono što je poručio Albancima može se sažeti u nekoliko rečenica čija je suština da je Srbija njihova zemlja, zemlja u kojoj žive i da svoje probleme treba da rešavaju u saradnji sa državnim vlastima.

Ovo je naglasio i u odgovoru na pitanje našeg portala posle sastanka sa predsednikom opštine Bujanovac Nagipom Arifijem, kada je rekao da njegova zemlja ne podržava uključivanje Albanaca u Briselski dijalog, kao ni reciprocitet sa pravima Srba na Kosovu sa formiranjem zajednice opština sa albanskom većinom.

Hil u Bujanovcu obećao da će o problemima Albanaca razgovarati sa Vučićem

Po njegovim rečima, zvanična politika SAD je da podržava Briselski dijalog i postignuti sporazum, čiji je značajan deo uspostavljenje Zajednice srpskih opština.

-Sporazum, koji je postignut, ni na koji način nema intenciju da prelazi granice. Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda. Svrha dijaloga nije da rešava bilo kakva druga pitanja, pitanja manjina ovde ili u drugim delovima zemlje – rekao je Hil.

Kako je naveo u Bujanovcu, ovde je došao između ostalog i kako bi lokalnu javnost i predstavnike Albanaca upoznao sa dogovorima postignutim u Briselu i Ohridu, čime kao da im je stavio do znanja da njegova zemlja neće dozvoliti da bilo ko poremeti ono što je dogovoreno i da dijalog Kosova i Srbije (Prištine i Beograda) ne sme da izađe iz već utvrđenog koloseka.

Međutim, indirektno je priznao i to da se Albanci na jugu Srbije suočavaju sa brojnim problemima, ali ih je uputio da je adresa za njihovo rešavanje Beograd, te da će lično urgirati kod predsednika Vučića da pomogne u prevazilaženju.

Ambasador Amerike u Bazi Jug kod Bujanovca: Zajedno smo jači

Sve ovo ponovio je i lokalnim privrednicima sa kojima je u utorak večerao u jednom bujanovačkom restoranu.

Na drugoj strani, Hil je i u Bujanovcu pokazao koliko je njegovoj zemlji važno da se Srbija izvuče iz moskovskog zagrljaja, a koliko je to Americi važno videlo se i ambasadorovim prisustvom vežbi u Centru za obuku jedinica za multinacionalne operacije Baza Jug kod Bujanovca.

„Neverovatan prikaz moći američko – srpske bezbednosne saradnje. Zajedno smo jači“, objavila je Anbasada SAD na svom Tviter nalogu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *