Premijer Kovačevski: Zapadni Balkan zamišljam bez granica

Bujanovac, Beograd, 1. april 2023. (Foto printskrin Kosovo online) – Zapadni Balkan zamišljam kao region bez granica, integrisan u EU, istakao je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

On je rekao da su građani i poslovna zajednica kako zemlje iz koje dolazi, tako i Srbije, ali i Albanije, već osetili benefite koje donose regionalne inicijative poput Berlinskog procesa, Otvorenog Balkana ili CEFTA, prenosi portal Kosovo-online.

Kovačevski je kazao da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ originalna i da je zasnovana na četiri slobode na kojima se zasniva EU.

„U toj inicijativi dominira ekonomija i ekonomske teme, a ne političke. Mi kao države nemamo otvorenih političkih pitanja, a svaka inicijativa ima kritičare“, kazao je Kovačevski odgovarajući na pitanje da prokomentariše to što kritičari te inicijative navode da Srbija ima najveće koristi.

Hodžaj: Kosovo treba da postane deo “Otvorenog Balkana”

Kako kaže, činjenice su da od te inicijative postoje ekonomski benefiti.

„To koliko je Severna Makedonija povećala uvoz, povećan je broj turista, smanjeno je vreme transporta, to su činjenice. Inicijativa daje rezultate“, kazao je.

Kovačevski kaže da smatra da nema veće gluposti od granica. Kako navodi, države na Balkanu nekada nisu imale granice, a sada imaju.

„Ako sada izađete na Horgoš, granice nema do Skandinavije, a na Balkanu su na svakih 100 kilometara. Ne volim unapređenje granične kontrole, Zapadni Balkan zamišljam kao region bez granica, integrisan u EU“, kazao je Kovačevski.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *