Švajcarske novine u Preševu i Bujanovcu: Jako nasleđe kosovskog konflikta

Bujanovac, Preševo, 12. april 2023. (Foto ilustracija Bujanovačke) – „Preševo se jedva razlikuje od Kosova. Ko tamo sedi u kafiću, šeta pijacom ili pita za put, oseća se kao da je pre na Kosovu nego u Srbiji. Na sve strane se govori albanski, srpski jedva da se čuje“.

Ovako za švajcarski dnevni list Noje cirher cajtung (NZZ) u reportaži o Preševu i Bujanovcu opisuje Adelina Gaši, koja prenosi da bi Albanci Preševske doline više voleli da budu deo Kosova.

Novinarka je potom otputovala u Bujanovac da poseti jedinog albanskog poslanika u srpskoj Skupštini Šaipa Kamberija. Opisuje njegovu kancelariju sa Skenderbegovim portretom na zidu. Navodi Kamberijeve reči:

„Nije lako. Osećam da tamo nisam dobrodošao“.

Ambasador Hil: SAD ne podržavaju zahteve Albanaca sa juga Srbije, Amerika protiv reciprociteta, zajednice opština i uključivanja u Briselski dijalog

Novinarka navodi da je Kamberijeva motivacija za političko delovanje borba za prava manjina u Srbiji. Ali i to, da nije realno očekivati uspehe u toj borbi:

“Srpski predsednik je autokrat i nepredvidiv u delovanju. Tako da su pregovori jedva mogući“. 

Prema rečima Kamberija koje prenosi autorka reportaže u švajcarskom listu, neophodno je da Preševska dolina postane deo pregovora između Beograda i Prištine:

„Plaćamo visoku cenu loših odnosa između dve zemlje“, kaže Šaip Kamberi, a beleži u Bujanovcu reporterka švajcarskog lista Noje cirher cajtung, Adelina Gaši.

Kompletan tekst možete pročitati OVDE.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *