Amerika traži da Beograd i Priština ispune sve što je dogovoreno, uključujući ZSO

Bujanovac, 19. april 2023. SAD očekuju od Srbije i Kosova da ispune sve što je dogovoreno u dosadašnjim pregovorima, uključujući formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, poručuju iz američkog Stejt departmenta, preneo je u utorak uveče Glas Amerike.

Predstavnici Srbije i Kosova su pre tačno mesec dana u Severnoj Makedoniji, uz posredovanje EU i podršku SAD, postigli usmenu saglasnost o aneksu za primenu ranije prihvaćenog Evropskog plana za normalizaciju Srbija-Kosovo, ali je jedna od glavnih tačaka – početak formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), ostala glavni kamen spoticanja, piše Glas Amerike.

„Naš fokus je na implementaciji dogovora o normalizaciji odnosa između dve zemlje, kako bi im se pomoglo da razviju mirnije, predvidive odnose kao susedi, što će omogućiti i veću stabilnost, sigurnost i prosperitet u regionu. SAD i EU očekuju od obe strane da ispune obaveze i primene ranije sporazume iz dijaloga, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom, što su potvrdila dvojica lidera na sastanku 18. marta u Ohridu“, navodi se u pisanom odgovoru Stejt departmenta.

Dodaje se da SAD ostaju aktivno angažovane u podršci Srbiji i Kosovu na implementaciji.

Iako je ZSO dogovorena Briselskim sporazumom 2013. godine, i potvrđena evropskim planom i aneksom iz Ohrida, po tom pitanju nije bilo pomaka u proteklih mesec dana.

Kosovski premijer Albin Kurti (Albin) nedavno je izjavio da se „ne mogu izbeći prethodni sporazumi sa Srbijom“, ali da će se pobrinuti da ZSO ne bude „treći nivo vlasti na Kosovu“.

S druge strane, Beograd traži formiranje ZSO i kao uslov za učešće Srba na lokalnim izborima na severu Kosova.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine zakazan je za 2. maj u Briselu kada će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Kurti.

Sastanak Vučić-Kurti 2. maja u Briselu

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *