Bujanovačke sa „Svetosavcima“ prvog dana na Ekonomskom fakultetu

Piše: I. Jovanović

Uslovi odlični, smetaju skraćeni časovi

Bujanovac, 19. april 2023. – Učenici bujanovačke Srednje škole „Sveti Sava“, zbog najvljenje rekonstrukcije škole, od danas nastavu pohađaju u zgradi Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu. I dok se neki raduju novoj zgradi i skraćenim časovima, drugi smatraju da će im to skraćenje smanjiti vreme za učenje jer, kako kažu, spremaju prijemni za fakultet i svaki minut na časovima im znači. Nastavnici smatraju da će se svi prilagoditi ovoj vanrednoj situaciji i da ništa neće predstavlajti problem.

Nastava će se u prostorijama Ekonomskog fakulteta odvijati u popodnevnim časovima, prva smena počinje u 13 a završava se u 17:15 časova, a druga u 17:20 i završava se u 21 čas.

Učenici četvrtog i trećeg razreda krenuli su danas u prvu smenu, a mišljenja o preseljenju i skraćenim časovima su im podeljena.

-Na prvi pogled ideja je dobra, ali na drugi i ne baš, jer dosta gubimo na učenju time što su skraćeni časovi. Mi maturanti bi trebalo da učimo za fakultet, pa ćemo morati više da se potrudimo kod kuće – kaže za Bujanovačke učenica četvrtog razreda.

Činjenica da će časovi trajati do 21 čas, kako kažu, ne predstavlja im naročit problem, jer postoje autobuske linije koje im se uklapaju sa vremenom početka i završetka nastave.

Časovi za „Brankovce“ i „Svetosavce“ po 30 minuta do kraja školske godine

-Putujem iz Žuželjice i nemam problem sa prevozom za prvu, a ni za drugu smenu. Ono što će meni biti problem je što je nastava sve u popodnevnim časovima, pa ću imati manje vremena za učenje. Kad su časovi prepodne ostaje nam ceo dan za učenje, a ovako će biti malo teže – kaže učenica trećeg razreda.

Ima i onih učenika koji se raduju novom ambijentu i kažu da će se brzo naviknuti na raspored i trajanje časova, tako da im ne predstavlja problem što će i narednu školsku godinu početi u zgradi Ekonomskog fakulteta.

Sa ovom grupom učenika entuzijazam dele i nastavnici koji veruju da će se svi brzo prilagoditi situaciji.

-Mi smo silom prilika ovde, ali nam se prostor sviđa, fantastičan je, svi uslovi su ispunjeni, nadam se da će se i naši đaci uklopiti i da ćemo svi ovde lepo raditi dok nam ne renoviraju školu. Prvi dan je, videćemo kako će sve to da funkcioniše, mada svaka promena prija – kaže za naš portal nastavnica srpskog jezika Marija Stanković.

Preševska firma „Vijator“ rekonstruiše školu „Sveti Sava“ za 200 miliona, traži se rešenje za selidbu

Njena koleginica, takođe nastavnica srpskog jezika, Jasmina Mitrović, kaže da za sada popodnevne smene neće predstavljati problem ni nastavnicima ni učenicima, ali ne zna kako će biti kad dođe zima.

-Ide lepo vreme pa nam rad popodne ne predstavlja problem, videćemo zimus kako će biti. Prevoz za učenike je regulisan, a to je najvažnije. Sa prevoznicima su već napravljeni dogovori, imamo i neke vanredne linije, tako da svi stižu na vreme i u polasku i u odlasku – kaže Mitrovićeva.

Čas u trajanju od 30 minuta takođe ne predstavlja nikakvu novinu za njih.

-Imamo iskustva sa skraćenim časovima, tako da nam to nije problem, prosto ovo je vanredna situacija kojoj je potrebno da se svi prilagodimo – dodaje Mitrovićeva.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *