Bujanovačka biblioteka bogatija za 80 knjiga na albanskom jeziku

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 25. april 2023. Biblioteka „14. novembar“ u Bujanovcu bogatija je za preko 80 naslova na albanskom jeziku, a ljubitelji pisane reči ovih dana imaju priliku da u samoj biblioteci pogledaju izložbu novih naslova.

-Izložba najnovijih knjiga na albanskom jeziku postavljena je u biblioteci već desetak dana i trajaće još nekoliko dana, kako bi se čitaoci informisali o tome šta je sve novo u ponudi za čitanje – kaže za Bujanovačke direktor biblioteke Ekrem Džemailji.

Ono što je problem u nabavci knjiga na albanskom jeziku je to što u Srbiji ne postoji štamparija koja ih štampa, pa su prinuđeni da se snalaze. Najviše naslova dobijaju, kako kaže, od izdavačke kuće Albas iz Preševa, a zatim iz Albanije. Knjige na srpskom jeziku uglavnom su donacija Ministarstva kulture Republike Srbije, koje im je samo prošle godine doniralo preko 700 naslova.

-Iako internet čini svoje i stiče se utisak da ljudi nemaju vremena za čitanje, ipak postoje i oni koji redovno dolaze u biblioteku i pozajmljuju knjige, tako da se broj članova stalno povećava – dodaje Džemailji.

Najverniji čitaoci su deca školskog uzrasta koja dolaze da čitaju lektire, zbog čega im je u planu nabavka dodatnog broja lektira na albanskom jeziku. Jednako interesovanje za pisanu reč imaju i penzioneri koji sve više vremena provode u novootvorenoj čitaonici u sklopu biblioteke.

Bujanovačka biblioteka „14 novembar“ u svom posedu ima gotovo 70.000 naslova, od čega je oko 9.000 na albanskom jeziku. Članstvo biblioteke broji preko 3.000 građana.

Ono što posebno ističu kao zanimljivu i korisnu aktivnost u ovoj ustanovi jesu posete predškolaca i osnovaca nižih razreda, koji sa svojim vaspitačima i učiteljima neretko posećuju biblioteku i na taj način, družeći se, razvijaju ljubav prema pisanoj reči.

Biblioteka „14 novembar“ u Bujanovcu otvorena je svakog radnog dana od 7 do 19h i poziva svoje sugrađane da svrate i pronađu prijatelja za svoje slobodno vreme.

Isturena odeljenja nalaze se u selima Biljača, Nesalce, Muhovac, Veliki Trnovac i Klenike.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *