PROMO TEKST

Saveti za kupovinu prvog stana

Kupovina prvog stana predstavlja jednu od najvažnijih investicija, ali ujedno i izvor stresa – što je i samo logično, kada pogledamo ceo aplikacioni proces i različite uslove koje kandidat mora ispuniti kako bi podigao stambeni kredit.

Iako celokupna procedura deluje komplikovano i zahtevno, uz pravilnu pripremu i planiranje, kupovina nekretnine može proći lako.

Stoga smo u narednim redovima za vas pripremili detaljan vodič za kupovinu prvog stana!

#1 Lokacija stana – odaberite mesto u skladu sa vašim potrebama

Prvi korak se svakako odnosi na konkretnu lokaciju – da li preferirate život u centru ili periferiji grada?

Da li planirate da ostanete u svom rodnom mestu ili biste se radije okušali u drugom gradu? Volite li više gradski život ili život na selu?

Nakon što odgovorite na ova pitanja, vaša lista prioriteta treba da bude jasnija.

Bilo da je u pitanju novogradnja Beograd ili starogradnja u Bujanovcu, ključno je da donesete odluku na osnovu vaših ličnih afiniteta i potreba.

Odluka da li kupiti novogradnju ili starogradnju zavisi od vašeg ukusa.

Novogradnje su često skuplje, ali nude moderniji stil života, bolju izolaciju i često su bolje pozicionirane u gradu. Sa druge strane, starogradnje su neretko povoljnije i jeftinije, imaju svoj šarm i odišu tradicionalnim stilom života.

Takođe, faktori kao što su  gustina saobraćaja i infrastruktura saobraćaja, potom mirnoća kraja, poslovne ponude, mogućnost osnivanje porodice i i stepen posećivanjakulturnih manifestacija će umnogome uticati na konačnu odluku.

Nakon što se utvrdili lokaciju, tip gradnje i želejnu kvadraturu stana, možemo preći na sledeći korak koji se odnosi na uslove plaćanja.

#2 Uslovi za podizanje stambenog kredita

Kada se odlučite da kupite stan, drugi korak je da se informišete o uslovima za podizanje stambenog kredita.

Banka će analizirati vašu finansijsku situaciju i odrediti koliki kredit možete da podignete.

U Srbiji postoji nekoliko banaka koje nude stambene kredite, a uslovi se mogu razlikovati od intistucije do institucije.

Ipak, postoji nekoliko opštih uslova koje banke traže za podizanje stambenog kredita, kao što su:

  • Stalno zaposlenje ili redovni prihodi – označava da morate biti u punom radnom odnosu ili da ste penzionisano lice do 70 godina starosti. Uz to, vaša primanja moraju biti 2 do 3 puta veća od potencijalne mesečne rate kako bi vam kredit bio odobren.
  • Učešće – obično iznosi od 10-20% vrednosti stana.
  • Osiguranje nekretnine i života – ugovara se sa bankom.
  • Kreditna istorija – morate imate povoljnu kreditnu istoriju kako bi vam kredit bio odoboren da to povlači da ste redovno plaćali takse na poreze, da nemate evidentirana kašnjenja u poslednje 2 godine i da niste premašili nedozvoljeni minus.

Kao što smo ranije pomenuli, uslovi za sticanje stambenog kredita su podložni oscilacijama, međutim ovo su neke univerzalne norme koje se očekuju, te vam mogu poslužiti kao vodilje.

U Srbiji se cene stanova kreću od oko 800 evra po kvadratnom metru za stanove u manjim mestima, pa do preko 2.000 evra za stanove u najtraženijim delovima Beograda.

Kada kupujete stan, bitno je da imate u vidu svoj budžet i da ne kupujete stan koji vam je nedostižan.

#3 Poreske povlastice prilikom kupovine prvog stana

Prilikom kupovine prvog stana, postoje određene poreske olakšice koje su dostupne.

Ukoliko kupujete vašu prvu nekretninu ovog tipa, ostvarujete i pravo na određenu poresku olakšicu, a ona se odnosi na povraćaj PDV-a prilikom kupovine prvog stana.

Preciznije, ukoliko do sada niste imali u svom vlasništvu druge nepokretne imovine, možete iskoristiti pravo da se oslobodite od plaćanja poreza na dodatnu vrednost za kupce prve nekretnine.

Skladno tome, uslovi za sticanje ovog prava su sledeći:

  1. Morate biti punoletno fizičko lice;
  2. Morate biti državljanin Republike Srbije;
  3. Morate imati stalno prebivalište na teritoriji Srbije.
  4. Potrebno je Pored toga, neophodno je i da dokažete potvdom od Upravnog prihoda da ne posedujete druge nekretnine, odnosno da niste okarakterisani kao poreski obaveznik.

Svi ovi uslovi se odnose i na druge članove domaćinstva sa kojima ćete deliti isti krov (bračni ili vanbračni partner, deca ili roditelji).

Refundiranje PDV-a od 10% je takođe omogućeno za stan do 40 kvadrata, a možete ostvariti i dodatnih 15 kvadrata po članu porodice (ako je član punoletan i nema prepisanu imovinu na svoje ime).

Vrlo je važno da obratite pažnju na sledeću stavku:

Ukoliko kupujete stan od investitora, obavezno proverite da li je njegova firma registrovana. U slučaju da firma ili kompanije nije registrovana, on se neće naći u sistemu PDV-a, što takođe povlači i to da ni vi nećete moći da ostvarite pravo na povraćaj.

Od 2022. godine se građani Srbije mogu prijaviti za bespovratnu podršku od najviše 20.000 evra za rešavanje stambenog pitanja, koju dodeljuje Vlada Srbije.

Kupovina prvog stana može biti veliki izazov, ali uz dobru pripremu i strpljenje, može biti i veoma uspešna.

Važno je da se prilagodite svojim potrebama i budžetu, da razmislite o svim opcijama koje vam stoje na raspolaganju, i da uvek imate u vidu da kupovina stana nije kratkoročna investicija, već dugoročna obaveza.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantnih informacija kako biste se bez muke odlučili gde ćete i kakav ćete stan kupiti – za još praktičnih saveta pratite naš sajt!




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *