Veštine koje vam mogu pomoći u razvoju karijere

Piše: Srbijanka Stanković

Bujanovac, 9. maj 2023. Karijera u 21. veku zahteva konstantan rad na razvoju veština. Pored stečenog akademskog znanja, potrebno je da stalno učimo nove stvari, pronalazimo drugačije pristupe poslovnim problemima i dolazimo do efikasnijih rešenja.

Ukoliko želimo da napedujemo u svojoj oblasti, usavršavanje se ne može odnositi samo na struku. Ići ukorak sa tehnološkim inovacijama, učiti jezike, razvijati tzv. „meke veštine“, samo su neki od zahteva poslodavaca danas. S obzirom na to da se način na koji radimo menja i da su nam stalno na raspolaganju nove vrste poslova, u našem je interesu da na ovim veštinama poradimo.

Koje to sposobnosti očekuju poslodavci u budućem svetu rada i šta treba da naučimo kako bismo osigurali da naša karijera ide uzlaznom putanjom?

Znanje stranih jezika

Nije tajna da se znanje engleskog jezika posebno ceni u poslovnom svetu. Međutim, sa ekspanzijom interneta i online poslova, poznavati još neki strani jezik je i više nego dobro došlo kada želite da se istaknete u svojoj kompaniji i uopšte ostanete visoko konkurentni.

Pored toga što u velikoj meri olakšava komunikaciju i nudi nove mogućnosti za saradnju i napredovanje, znanje stranih jezika može biti od pomoći da svoj posao obavljate efikasnije i kvalitetnije. Primera radi, ako prevodite audio i video materijale za društvene mreže ili kreirate promo sadržaj za svoju firmu, vaše će znanje i rad naročito biti cenjeni. Kompanija ne mora da angažuje drugu osobu, prevodioca ili agenciju,a vi možete računati na bonus, unapređenje ili jednostavno bolji položaj u preduzeću u kom radite.

Razumevanje novih tehnologija

Tehnološka revolucija je obeležila 21. vek. Tehnologije utiču na način na koji radimo, menja sisteme, poslovne strukture i jednostavno je sastavni deo naših života. No, kako je tempo tehnološkog razvoja brz, poslodavci očekuju da se i radnici u što kraćem roku prilagode velikim promenama.

Svaki korak dalje u budućnosti biće u znaku prilagođavanja novim tehnologijama. Uspehu se možemo nadati samo ako možemo da pokažemo razumevanje i kompetentnost u tom pogledu. Kompanijama trebaju radnici koji lako mogu da se adaptiraju novim načinima razmišljanja i rada.

Savladavanje tehničkih veština današnjice, upoznavanje sa najnovijim tehnološkim dostignućima, ali i spremnost da se nauče neke nove veštine u budućnosti treba da budu u vrhu liste priroriteta svih koji žele da napreduju u karijeri.

Preduzetnički način razmišljanja

Preduzetnički način razmišljanja je mindset koji omogućava da vidite priliku tamo gde drugi vide neizvesnost. Dakle, čak i ako ne vodite svoje poslovanje, već radite u nekoj kompaniji, poslodavci će očekivati od vas da razmišljate kao preduzetnik.

Imati preduzetnički način razmišljanja znači biti u stanju da se prilagodite i zaobiđete teške situacije. Rezilijentnost je i više nego korisna sposobnost u izgradnji preduzetničkog mindset-a.

Kreativnost i razmišljanje o dizajnu

Kreativnost i razmišljanje o dizajnu su osnovne veštine i mogu pomoći u bilo kojoj karijeri. Naravno, ne odnose se samo na mogućnost stvaranja dizajna ili proizvoda. Umesto toga, ove veštine obuhvataju širok spektar aktivnosti kao što su, primera radi, razmišljanje o novim idejama, smišljanje alternativnih poslovnih rešenja i strategija i razumevanje korisničkog iskustva.

Kompanije cene kreativnost i dizajnersko razmišljanje u svojoj radnoj snazi, jer ove veštine podstiču inovacije, napredak i rast.

Biti kreativan i vešt u dizajnerskom razmišljanju će biti od koristi vama i vašem (budućem) poslodavcu, bez obzira na to koji karijerni put odaberete. Na kraju krajeva, sposobnost da razumete kupce, šta traže i šta im se dopada, omogućava vam da bolje dizajnirate svoje proizvode i usluge. Ovo je ključno za uspešnu poslovnu karijeru u 21. veku.

„Meke“ veštine

Meke veštine su, jednostavno rečeno, vrste veština koje nisu tehničke. Odnose na način na koji radimo,  pregovaramo, komuniciramo i sarađujemo sa kolegama. Meke veštine takođe uključuju kreativnost, kritičko razmišljanje, veštine upravljanja vremenom, pa čak i našu sposobnost da izgradimo odnos sa klijentima.

Iako su često u prošlosti bile zanemarene, danas su „meke“ veštine posebno tražene, jer čine zaposlene prilagodljivijim, fleksibilnijim i kreativnijim. Štaviše, oni pomažu u stvaranju produktivnog radnog okruženja. Kako meke veštine nisu merljive, teže ih je steći i proceniti. Međutim, ako pohađate kurseve zasnovane na projektima onda ćete neizbežno blisko sarađivati u timu, komunicirati, graditi odnose i rešavati probleme.

Asertivna komunikacija je takođe važna. U svetu koji se brzo globalizuje, jake komunikacijske veštine postaju sve važnije za održavanje konkurentnosti na tržištu rada. Iako skoro svako može tvrditi da ima komunikacijske veštine u ovom ili onom obliku, savremena efikasna komunikacija ima svoja pravila, tehnike i naučne principe koji mogu značajno podstaći uspeh u komunikaciji.

Zamislite samo kako imate sjajnu i inovativnu ideju, a ne uspevate da je predstavite svojim kolegama ili šefu. Koliko god da je vaša zamisao dobra, biće izgubljena. Zbog toga je učenje komunikacijskih veština kao što je javni govor, na primer, među vrhunskim veštinama za uspeh ne samo u svetu biznisa već i u svim drugim oblastima.

Inovacione veštine

Inovacione veštine pripremaju radnike za sve složenije radno okruženje. Obuhvataju niz sposobnosti kao što su veštine rešavanja problema, komunikacije, procene rizika i implementacije. Savremene kompanije su zainteresovane da imaju zaposlene koji mogu razmišljati kreativno i široko. Poslodavci sve češće prepoznaju da su im potrebni ljudi koji mogu da implementiraju nove ideje.

Za dugoročnu održivost i uspeh kompanije inovacione veštine su od ključnog značaja. Osim toga, omogućavaju nam da kreativno odgovorimo na probleme, kao i da se prilagodimo, transformišemo i rastemo.

Dodatni saveti za uspešnu karijeru

Na uspeh ne možete računati ako ne ulažete svoje vreme i energiju u učenje i savladavanje novih veština. Nekad će biti potrebno da poradite više na komunikaciji, a u određenom periodu moraćete se više posvetiti učenju jezika, boljoj organizaciji ili razvoju kritičkog i kreativnog mišljenja.

U svakom slučaju, za svaki napravljen korak važno je da izađete iz svoje zone komfora. Kada krenete da unapredite svoje veštine ili razvijete nove, neizbežno ćete otvoriti vrata mnogim strahovima i nesigurnostima. Imajte na umu da rast nikada nije udoban proces. To se dešava kada konačno odlučite da izađete iz svoje zone udobnosti i uradite nešto novo i drugačije za promenu. Nije isključeno da ćete možda doživeti neuspeh ili da ćete želeti da odustanete. Međutim, bitno je da nastavite napred i nađete motivaciju da nastavite, uprkos izazovima koji vam stoje na putu.

Promena može biti zastrašujuća, a razvoj vaših profesionalnih veština je često proces pun izazova, ali niko nije rekao da to morate da uradite sami. Osim što se okružite ljudima istomišljenika koji su zainteresovani da rastu i napreduju u karijeri, možete potražiti i mentora koji će vas voditi i pružiti podršku na vašem putu profesionalnog razvoja. Bilo da se radi o nekom od vaših nadređenih ili profesionalcu koga poštujete i kome se divite, mentor vam može dati vredan savet i podeliti svoju mudrost sa vama, pomažući vam da ostvarite svoje ciljeve u karijeri.

Na kraju, naučite kako da sebi postavite efikasne lične ciljeve i pronađete motivaciju koja vam je potrebna da ih postignete. Ukoliko radite na ličnom razvoju i mekim veštinama  uporedo sa unapređenjem poslovnih kompetencija, moći ćete da dostignete svoj puni potencijal i postanete još uspešniji.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *