Opština sprema plan za upravljanje otpadom

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 12. maj 2023. Opštinsko veće Opštine Bujanovac usvojilo je Odluku o izradi plana za upravljanje otpadom u narednih 10  godina u koji će ući transfer stanica na gradskoj deponiji i odvoženje otpada na regionalnu deponiju Meteris u Vranju.

-Danas smo usvojili odluku o tome da se izradi plan o upravljanju otpadom u opštini Bujanovac, jer plan koji je važio prethodnih 10 godina. Sada ćemo pristupiti izradi novog plana koji će važiti do 2033. godine – kaže za Bujanovačke načelnik opštinskog Odeljenja za urbanizam Basri Memeti.

Plan će, po njegovim rečima, obuhvatiti sve ono što je potrebno da bi se uspešno upravljalo otpadom, između ostalog i odlaganje otpada na regionalnu deponiju „Meteris“ u Vranju.

-Međuopštinski sporazum o odlaganju otpada, koji podrazumeva odvoženje smeća na regionalnu deponiju Meteris u Vranju još uvek nije potpisan, ali se nadamo da će na sledećoj Skupštini biti potpisan i da će ući u plan – dodaje Memeti.

Rok za izradu plana je 6 meseci od dana usvajanja plana na Skupštini.

-To ne znači da ćemo čekati svih 6 meseci  da bismo krenuli sa odlaganjem otpada. Ako se međuopštinski sporazum potpiše, mi ćemo i ranije početi sa radom, jer taj sporazum podrazumeva stavljanje u funkciju transfer stanice u Bujanovcu, a kad ona krene sa radom možemo odlagati otpad i bez plana – kaže Memeti.

Podsetimo, međuopštinski sporazum o deponijama nije potpisala jedino opština Bujanovac, iako su srpski odbornici tražili da bude na dnevnom redu Skupštine, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

Srpski odbornici ponovo u skupštini, traže potpisivanje sporazuma o rešavanju problema deponije

-Tražimo da se ova tačka uvrsti u dnevni red i da se to što pre završi. Država je obećala i 60 miliona dinara, koliko je potrebno za završetak transfer stanice, ali je neophodno potpisivanje sporazuma, u kojem nema ničeg spornog – rekao je ranije za naš portal šef odborničke grupe oko SNS Nenad Mitrović Mitrović.

Inače, za transfer stanicu na bujanovačkoj gradskoj deponiji, koja se gradi i oprema od 2015. godine, Opština Bujanovac će dobiti još 200.000 dolara od Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Arifi najavio završetak transfer stanice, građani se nadaju rešavanju problema deponije

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *