SŠ „Sveti Sava“ se predstavila osnovcima: Izaberite našu školu

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 24. maj 2023. Učenici osmog razreda osnovnih škola iz Levosoja, Klenika, Žbevca, Vrtogoša i Bujanovca imali su priliku da na Dan otvorenih vrata Srednje škole „Sveti Sava“ u Bujanovcu, održanom u sredu, prošetaju prostorijama Ekonomskog fakulteta gde je škola preseljena, upoznaju se sa sadašnjim „Svetosavcima“ i pitaju sve što ih zanima vezano za upis u prvi razred Srednje stručne škole.

-Mi smo privremeno ovde smešteni, kada se budemo vratili u našu matičnu školu „Sveti Sava“ uslovi će biti isto ovako dobri, a možda i bolji. Danas ćete imati priliku da obiđete prostorije u kojima se drži nastava, da se upoznate sa drugarima i nadamo se opredelite za našu školu – kazala je u obraćanju osmacima Olivera Filipović, profesorka francuskog jezika i PR tima za promociju škole.

Učenica četvrtog razreda smera medicinska sestra – vaspitač, Nela Tasić, koja planira da po završetku upiše Višu medicinsku školu u Zemunu, ima samo reči hvale za svoj smer i preporučuje ga osmacima.

-Savetujem osmacima da upišu ovaj smer, jer mogu mnogo toga da nauče, kako praktično tako i teorijski. Profesori su stvarno izuzetni, uvek su tu za nas, pomažu nam u svemu i pružaju maksimalnu podršku. Praktični deo podrazumeva praksu na Pedijatriji u Vranju i u vrtiću u Bujanovcu – kaže Nela za Bujanovačke.

Učenici završnih godina smerova kuvar i konobar, takođe su imali samo preporuke za buduće srednjoškolce, ističući da im je praksa ono što im najviše znači i da neki od njih već rade i zarađuju.

 

-Ja sam već počeo da radim u jednom restoranu u Bujanovcu, tamo sam bio na praksi, dopalo mi se i pozvali su me da radim – kaže učenik trećeg razreda Abaz Demirović i dodaje da je posao kuvara dobro plaćen.

Sličnog je mišljenja i Dimitrije Ilić, učenik drugog razreda kuvarstva koji je iz Vranja, ali mu svakodnevno putovanje nikad nije predstavljalo problem.

-Volim ovaj posao i mislim da ga je lako raditi. Već sam počeo u jednom restoranu u Vranju da radim vikendom kao pomoćni kuvar i mogu da kažem da se lepo plaća, ali planiram da po završetku škole nastavim školovanje i upišem Gastronomiju – kaže Dimitrije.

Profesori „Svetog Save“ bili su tu za svako pitanje i izašli u susret svakom osmaku koji je imao neku nedoumicu, ističući da stručna škola u kojoj rade nudi različita zanimanja koja su itekako danas tražena.

-Ja bih pozvala osmake da dođu i upišu našu školu, smer medicinska sestra – vaspitač je odličan, rad sa decom je divan, tako da svako ko voli da radi sa decom neće pogrešiti ako upiše ovaj smer – poručuje Tijana Anđelković, profesorka medicinske grupe predmeta u SŠ „Sveti Sava“ u Bujanovcu.

Profesorka kuvarstva Jelena Ristić kaže da je nesumnjivo jedan od najtraženijih poslova u Srbiji i u svetu posao kuvara.

-Kuvari uvek mogu da se zaposle i da lepo zarade, a da pritom nauče nešto lepo, da upoznaju nove veštine. Ovaj smer je sjajan za mlade ljude koji su avanturisti, koji žele da spoje posao i zadovoljstvo, a da pritom i dobro zarade, jer dok je sveta i veka hrana će se spremati i ovo zanimanje nikada neće izumreti – kaže Ristićeva za naš portal.

Ono što je novina od prošle godine na smeru kuvarstva, kako kaže, jeste dualno obrazovanje koje podrazumeva plaćenu praksu učenicima.

Pitali smo i buduće srednjoškolce koji smer im je najzanimljiviji i da li sebe vide kao učenike ove škole.

Iva Tomić, maturantkinja OŠ „Vuk Karadžić“ u Levosoju kaže za naš portal da je danas došla da vidi kakve su prostorije u školi, a da se već odlučila koji će smer da upiše.

-Volela bih da upišem smer medicinska sestra – vaspitač i to mi je jedina i prva želja, mnogo mi se sviđa taj smer – kaže Iva i dodaje da nije jedina iz svoje škole koja se već odlučila za SŠ „Sveti Sava“.

Sergej Stevanović, takođe učenik škole u Levosoju, kaže da bi voleo da upiše turistički smer.

-Prva želja mi je bila smer carinski tehničar, ali pošto su ga ove godine ukinuli probaću da upišem turistički – kaže Sergej za naš portal.

Podsetimo da su smerovi, odnosno obrazovni profili koji su zastupljeni u Srednjoj stručnoj školi “Sveti Sava” u Bujanovcu: ekonomski tehničar, medicinska sestra – vaspitač, kuvar – konobar i turistički tehničar, kao i to da za upis u prvi razred školske 2023/24 ima 120 mesta.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *