Građani biraju članove saveta mesnih zajednica: Neizvesno u MZ Bujanovac (foto)

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 4. jun 2023. U opštini Bujanovac danas se održavaju izbori za članove saveta mesnih zajednica (MZ). Izborni proces na svih 39 biračkih mesta se odvija regularno, birališta su otvorena na vreme u 7 časova i za sada nema prijavljenih problema, rekao je Bujanovačkim predsednik Opštinske izborne komisije Fejzi Bećiri.

Bujanovačke su obišle dva od osam biračkih mesta na kojima se glasa za MZ Bujanovac. Na biračkom mestu broj 33 u zgradi Opštinske uprave tek u 10:30 časova je glasao prvi građanin.

Inače, na ovom mestu bi trebalo da glasa 2.119 građana, koliko ih je na biračkom spisku.

Veća izlazlaznost je  na biračkom mestu 34 – u holu Doma kulture.

Nešto pre 11 sati u glasačkoj kutiji je bilo 20-ak listića, a na biračkom spisku na tom mestu je 979 građana.

Građani koje smo zatekli na biračkom mestu požalili su se na spiskove.

-Došao sam da ispunim svoju građansku dužnost i glasam, ali nisu mogli da me pronađu u biračkom spisku, iako je ovo moje biračko mesto. Zbog toga sam dosta čekao – kaže jedan Bujanovčanin.

Predsednik OIK Bećiri je na pitanje našeg portala na ovu temu rekao da se birački spiskovi za ove izbore razlikuju od onih za lokalne, parlamentarne i predsedničke izbore i pozvao građane kojih nema na spisku da se obrate izbornoj komisiji u Opštini kako bi se rešio problem.  

Inače, najveća neizvesnost po pitanju ishoda izbora očekuje se upravo u MZ Bujanovac.

Izbori za MZ: U Bujanovcu 22 kandidata za 21 mesto u savetu

Kako su ranije Bujanovačke pisale, za 21 mesto u savetu bori se 22 kandidata – 11 iz srpske i isto toliko iz albanske zajednice.

Ukoliko svi srpski kandidati dobiju dovoljan broj glasova za članstvo u savetu imaće većinu koja bi garantovala izbor predsednika iz njihovih redova. Građani će dakle odlučiti da li će u savet ući 11 Srba i 10 Albanaca ili obrnuto. Tesna većina u savetu potom bira predsednika mesne zajednice.

Srpski kandidati na izborima za MZ Bujanovac su Aca Veljković (dosadašnji predsednik MZ), Milan Protić, Miodrag Mitković, Nataša Ilić, Slađan Ristić, Lazar Stevanović, Goran Stanković, Dalibor Nedeljković, Miodrag Stajić, Goran Tomić, na glasačkom listiću od 1 do 10, i Ljubiša Čolović pod rednim brojem 22.

Bećiri je ranije za Bujanovačke objasnio kako se glasa, jer za ove izbore, podsećamo, ne važi pravilo jedan glasač – jedan glas.

-Glasač može da zaokruži onoliko kandidata koliko savet određene MZ broji članova, a najmanje jednog. Na primer, u Bujanovcu imamo 21 člana saveta, dakle birač može da glasa za 21 ime na listiću ili manje. Ukoliko bude zaokruženo više kandidata od broja članova saveta određene mesne zajednice listić će biti nevažeći – naglasio je Bećiri.

U zavisnosti od mesta stanovanja Bujanovčani, pored zgrade Opštinske uprave (b. mesto 33), Doma kulture (b. mesto 34), mogu da glasaju još u Vrtiću, Domu zdravlja, OŠ „Naim Frašeri“, OŠ „Branko Radičević“, DIB i SŠ „Sezai Suroi“.

Za savet MZ Veliki Trnovav glasa se na 4 biračka mesta u ovom selu – OŠ „Muharem Kadriu“ u Gaš mahali i u objektu škole u Strukarskoj mahali, vrtiću i lokalu Ismajila Halimija.

U ostalim selima otvoreno je po jedno biračko mesto u sedištima mesnih zajednica.

Biračka mesta su otvorena do 20 časova.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *