Od jeseni bez srpskih đaka u Biljači

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. jun 2023. Direktor Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Biljači kod Bujanovca Nazmi Nuhiu potvrdio je našem portalu da će od 1. septembra početi procedura za promenu naziva ove škole na inicijativu predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzada Lutfiua. Kako kaže direktor, još uvek nema konkretnog predloga kako bi škola u budućnosti mogla da se zove.

Nuhiu kaže da predsednik NSA insistira da se promeni naziv škole, s obzirom da, kako je rekao, od 1. septembra u školi više neće biti srpskih đaka. OŠ „Desanka Maksimović“ je jedina škola u bujanovačkoj opštini u kojoj se do sada nastava odvijala i na srpskom i na albanskom jeziku.

Za predsednika NSA, međutim, za Albance je „velika uvreda“ da u drugom po veličini albanskom selu u opštini škola nosi naziv po srpskoj pesnikinji, o čemu su Bujanovačke ranije danas pisale.

Pokreće se procedura za promenu naziva škole „Desanka Maksimović“ u Biljači

-Od prvog septembra nećemo imati nastavu na srpskom jeziku, jer jedini učenik iz srpske zajednice sada završava osmi razred. Zbog toga ćemo na insistiranje predsednika NSA pokrenuti inicijativu za promenu naziva škole – kaže direktor.

Po njegovim rečima, poslednje dve godine samo jedan srpski đak je pohađao nastavu u ovoj školi.

Da li će zaista doći do promene imena konačnu odluku donosi Ministarstvo prosvete.

-Odluku prvo treba da donese Školski odbor, pa Skupština opštine Bujanovac kao osnivač, a potrebna je i saglasnost NSA. Sve to se potom šalje ministarstvu čija saglasnost je neophodna. Dakle, ministar prosvete daje konačnu reč – objašnjava direktor.

Školu u Biljači pohađa 220 učenika, a broj đaka se iz godine u godinu drastično smanjuje, naglasio je Nuhiu.

Inače, u Biljači žive i Srbi, ali u „simboličnom broju“, kako su našem portalu rekli njihove komšije Albanci.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *