Pokreće se procedura za promenu naziva škole „Desanka Maksimović“ u Biljači

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. jun 2023. (foto FB: Lutfiu i direktor Nuhiu) – Osnovna škola „Desanka Maksimović“ u Biljači kod Bujanovca pokrenuće proceduru za promenu imena na inicijativu novog predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzada Lutfiua.

On je obelodanio da se u ponedeljak sastao sa direktorom škole Nazmijem Nuhiom i da je dogovoreno da u skladu sa zakonom počne postupak za promenu naziva škole.

„Selo Biljača je drugo po veličini albansko selo u opštini Bujanovac, stoga, kao i svaka druga škola u albanskim naseljima, škola u Biljači treba da ima ime koje zaslužuje“, navodi Lutfiu, koji je nedavnon došao na čelo saveta i to iz redova Pokreta za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua.

Da Muslijuovom saborcu mnogo smeta što škola u Biljači nosi ime srpske pesnikinje obelodanio je još u novembru prošle godine u kampanji za izbore članova NSA.

Bujanovačkom odborniku smeta Desanka Maksimović, traži promenu naziva škole

On je tada rekao da je  “velika je uvreda” za Albance što osnovna škola u Biljači nosi naziv po srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović. Glavni agrument i tada je bio da je Biljača drugo po veličini selo naseljeno Albancima u opštini Bujanovac.

Lutfiu, međutim, prenebregava činjenicu da u Biljači žive i Srbi. OŠ „Desanka Maksimović“ je inače jedina škola u bujanovačkoj opštini u kojoj se nastava odvija i na srpskom i na albanskom jeziku.

NSA po zakonu ima pravo da pokrene inicijativu za promenu naziva škole. O tome odlučuje školski odbor, ali konačnu reč daje Ministarstvo prosvete.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *