Privođenje direktora Doma kulture predstava pred bioskop

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 10. jun 2023. Dobro upućeni sagovornici Bujanovačkih iz albanske zajednice tvrde da je afera oko filmova koji su trebali da budu prikazani u bujanovačkom Domu kulture i jučerašnje privođenje na informativni razgovor  direktora ove ustanove Jetmira Ismailija i producenta filmova Ganija Veselija, iscenirana u političke svrhe.

-Prijavu je podnelo N.N. lice i zbog toga su sat vremena bili u policiji. Verovatno je neko iz njihovog okruženja prijavio da bi pravili cirkus. Filmovi nemaju nikakvu političku konotaciju, već je radnja o starim običajima Albanaca u ovim krajevima. Što bi to bilo sporno – kaže naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman strahujući zbog eventualnih posledica.

Ismaili i Veseli su danas ispred Doma kulture, predvođeni novim šefom Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) održali čak i pres konferenciju povodom privođenja. I Ismaili i Lutfiu su odbili da Bujanovačkim daju izjave na srpskom jeziku, pa zbog toga nismo uspeli da proverimo navode o „isceniranoj“ aferi.

Bujanovačke su informacije o privođenju zatražile i od policije, Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva u Vranju, međutim odgovor nismo dobili do objave teksta.

Od kolega iz medija na albanskom jeziku koji su pratili konferenciju saznali smo da su Ismaili i Lutfiu potvrdili da je prijavu podnelo N.N. lice.

Kako su rekli, filmove je preuzela policija kako bi nadležni organi utvrdili o čemu se radi i da li bi prikazivanje bilo u suprotnosti sa zakonom.

Na konferenciji je potvrđeno i da filmovi nemaju političku ili neku drugu konotaciju koja bi mogla biti sporna.

Bujanovačke su ranije danas javile da su projekcije odložene na neodređeno vreme, a direktor bujanovačkog Doma kulture je potvrdio da je u petak priveden.

Policija privela direktora bujanovačkog Doma kulture zbog filmova

Novac za produkciju filmova Veseli je dobio na konkursu Nacionalnog saveta Albanaca putem kojeg je za razne projekte raspodeljeno 1,2 miliona evra od kosovske vlade.

Organizacije koje su osnovane neposredno pre i tokom trajanja konkursa od Saveta Albanaca dobile 88.000 evra

Direktor Doma kulture Ismaili je član Pokreta za demokratski progres (PDP Šćiprima Muslijua, a široj javnosti je postao poznat nakon što je zabranio prikazivanje srpsko-ruskog filma „Balkanska međa“.

Muslijuov saborac je i šef NSA Lutfiu koji se već u javnosti već „isticao“ inicijativom za promenu imena škole „Desanka Maksimović“ u Biljači, jer je, kako je rekao „velika uvreda za Albance“ da škola u drugom po veličini selu u bujanovačkoj opštini nosi ime srpske pesnikinje.

Predsednik NSA: Škola u Biljači neće dobiti ime po Jonuzu   




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *