Predsednik NSA: Škola u Biljači neće dobiti ime po Jonuzu   

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. jun 2023. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu, koji je pokrenuo inicijativu da se promeni ime OŠ „Desanka Maksimović“ u Biljači, demantovao je spekulacije da će predložiti da škola dobije naziv po nekadašnjem predsedniku njegove stranke (Pokret za demokratski progres) i NSA Jonuzu Muslijuu. On tvrdi da se o ovome nikada nije razgovaralo čak ni u stranci.

Na pitanje našeg portala šta ima protiv srpske pesnikinje Desanke Maksimović, Lutfiu kaže „apsolutno ništa“, ali je uveren da drugo po veličini albansko selo u opštini treba da ima školu koja će se zvati po nekom Albancu.

Podsetili smo ga i da je Biljača multietničko selo, odnosno da su među stanovnicima i Srbi, na šta je odgovorio da je više od 90 odsto meštana albanske nacionalnosti.

U ovoj školi se do sada nastava odvijala i na srpskom i na albanskom jeziku, potvrdio je ranije danas direktor škole Nazmi Nuhiu, međutim od 1. septembra više neće biti srpskih đaka.

Od jeseni bez srpskih đaka u Biljači

-U svim selima u kojima žive Albanci škole nose imena albanskih istorijskih ličnosti, u Trnovcu, Končulju, Nesalcu, zašto ne bi bilo tako i Biljači. Ja nisam predložio da škola u selu u kojem žive Srbi u većini ponese ime nekog Albanca, već se predlog odnosi na školu u koju ide više od 200 albanske dece i neće biti srpskih đaka od sledeće školske godine– naglašava Lutfiu.

Kako je rekao, on se zalaže za princip da svako dobije ono što mu pripada.

Na pitanje da li očekuje da Ministarstvo prosvete, kao krajnja instanca, da saglasnost na promenu naziva škole, odgovorio je:

-Da, zašto da ne, pod uslovom da objektivno razmotre predlog, a zaista očekujem da budu objektivni.

Posle insistiranja Bujanovačkih da iznese šta će biti predloženo kao novi naziv škole, rekao je da će predlog verovatno biti ime neke znamenite ličnosti iz albanske kulture, kao što je na primer pesnik Naim Frašeri, čije ime već nose neke škole u bujanovačkoj opštini.

Lutfiu je dodao da dolazi iz multietničkog sela (Oslare) i da je uveren da je izuzetno važno da se dobri odnosi između Albanaca i Srba u opštini ne narušavaju.  Njegov predlog, kako kaže, neće izazvati narušavanje tih odnosa, ali je posavetovao portal Bujanovačke da bi prilikom izveštavanja trebalo da imamo dobre odnose između dve zajednice u vidu.

-Vaš portal čitaju i Albanci i svakako ste vrlo uticajni. Treba da budete objektivni, a ne tendenciozni – kaže Lutfiu.

Kao primer tendencioznosti je naveo da smo napisali da je rekao da je „velika uvreda“ za Albance da se škola u Biljači zove po srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović.

Predsednika NSA smo podsetili da je baš tako rekao u novembru prošle godine, u kampanji za izbore u NSA, i da je njegova izjava potpuno tačno preneta.

Bujanovačkom odborniku smeta Desanka Maksimović, traži promenu naziva škole

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *