Tužilaštvo: Nije bilo ni hapšenja ni zadržavanja zbog filmova

Bujanovac, 10. jun 2023. Više javno tužilaštvo u Vranju demantovalo je za naš portal navodno hapšenje ili zadržavanje direktora bujanovačkog Doma kulture Jetmira Ismailija i Ganija Veselija, producenta filmova koji su danas trebali da budu prikazani u Bujanovcu.

Bujanovačke su ranije danas pisale o privođenju Ismailija, ali i o sumnjama da se radi o aferi isceniranoj u političke svrhe.

Privođenje direktora Doma kulture predstava pred bioskop

Odgovor Tužilaštva na naše pitanje prenosimo u celosti:

Nisu tačne informacije da je bilo ko uhapšen ili zadržan, pa ni imenovani direktor doma kulture u Bujanovcu. Policiji i tužilaštvu je prijavljeno da je u toj ustanovi planirano javno prikazivanje kratkometražnih  filmova za dan 10.6.2023 u 19 časova, za koje postoji osnova sumnje da se u njima zagovara, podstiče diskriminacija, mržnja zbog pripadanja odnosno nepripadanja nekoj rasi, veri, etničkoj grupi.

Obzirom, da bi eventualno takav sadržaj filma  mogao da izazove, raspiruje nacionalnu, rasnu i versku mržnju među stanovnicima opštine Bujanovac, u pravcu utvrđivanja postojanja krivičnog dela Izazivanje nacionale, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti,  izvršene su provere prikupljanjem obaveštenja od građana, a pre svega od direktora ustanove u kojoj je  bilo zakazano javno prikazivanje.

Nakon prikupljanja obaveštenja od direktora Ismailji Jetmira i Veseli Ganija, producenta filmova dana 9.6.2023 godine, isti su  istog dana napustili prostorije Policijske stanice u Bujanovcu, bez primene bilo kakve mere.

Podsećamo i na odredbu člana 28. Zakona o kinemomatografiji, koja strogo zabranjuje stavljanje i promet i javno prikazivanje kinematografskog dela sa takvom sadržinom, kao i sa saržinom koja može da naškodi moralnom, , fizičkom i mentalonom razvoju maloletnog lica.

Više javno tužilaštvo ima ovlašćenja za postupanje i po ovom zakonu, zbog ćega  će zahtevati da  nadležni organi izvrše inspekcijski nadzor u pogledu predmetnih kinematografskih dela .

S poštovanjem.




One thought on “Tužilaštvo: Nije bilo ni hapšenja ni zadržavanja zbog filmova

  1. Anonimni

    Multietničnost Bujanovca ubrzanim tempom nestaje, a istim tim tempom se produbljuju i razlike između etničkih zajednica zbog pojedinaca iz lokalne albanske vrhuške koji poslednjih godina sve više huškaju svoje sunarodnike potpirujući vatru svakakvim medijskim sadržajem, poput ovakvih kratkometražnih filmova klero-nacionalističkog tipa.

    Radikalizacija naših komšija albanaca od strane lokalnih albanskih pseudo-političara (nisu dostojni ni te „titule“) u Bujanovcu stvara atmosferu koja iz nepoverljive prelazi u netrepeljivu. Godinama unazad smo svedoci nacionalističkih istupa nekih pripadnika albanske vlasti koji svojim postupcima ohrabruju neke usijane glave da vandalizuju Crkvu Sv. Dimitrija, letnjikovac u Žuželjici, gradsku fontanu „Piška“, zidove sa grafitima UÇK, itd, …

    Ne kažem da trebamo da se bratski volimo i međusobno ženimo i udajemo, nisam hipik/pacifista, ali barem nekakva međuetnička tolerancija mora da postoji. Ako ne dođemo do zajedničkog jezika, bojim se da ćemo se dovesti u situaciju „ili mi, ili oni“, jer usijanih glava je na obe strane.

    Stoga bih poručio i lokalnim albanskim i lokalnim srpskim „političarima“ da se okanu izigravanja vođenja velikodržavničke politike, i krenu sa rešavanjem problema poput divlje deponije, izlivanjem kanalizacija, dotrajalim cevima za vodu koja s vremena na vreme puknu i poplave koju ulicu, gradskom rasvetom, psima lutalicama, nestancima vode u selima, kvarova na elektromreži… Mogu da nabrajam do sutra probleme koje muče Bujanovac i okolinu, shvatate poentu…

    Hvala redakciji Bujanovačkih unapred, ako objave ovaj komentar.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *