fbpx

Kamberi: Obavestiću međunarodne institucije o zabrani prikazivanja dva albanska filma

Kamberi

Bujanovac, 12. jun 2023. – Kao narodni poslanik tražiću od nadležnih institucija objašnjenje zbog čega je u Bujanovcu zabranjena projekcija filmova „Tišina ubija“ i „Neverinik“, a o svemu ću obavestiti i relevantne međunarodne institucije, najavio je poslanik Šaip Kamberi.

Zabrana prikazivanja dva albanska filma, čije snimanje je finansirao Nacionalni savet Albanaca novcem Vlade Kosova, čija je premijera planirana u subotu, usledila je nakon prijave NN lica, o čemu su Bujanovačke pisale. Projekcija je otkazana na neodređeno vreme.

Kako je za Bujanovačke naveo Ragmi Mustafi, donedavni predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, filmovi govore o tradiciji i običajima albanske zajednice u Preševskoj dolini.

Kako je naveo Kamberi, radi se o akciji „policije i Službe“ sa ciljem napada na kulturu i nacionalni identitet Albanaca.

Tužilaštvo: Nije bilo ni hapšenja ni zadržavanja zbog filmova

„Nejasan je motiv policije u Bujanovcu da na informativni razgovor privede direktora Doma kulture i producenta filmova i zabrani premijeru.  Još je nejasniji strah od sadržaja filmova koje nisu ni gledali. Sprečili su premijeru zbog tvrdnje o sadržaju, umesto da o sadržaju saznaju iz premijere. I zato, da nas tišina ne bi ubila, moramo govoriti o ovom slučaju i reagovati“, poručio je poslanik Kamberi.

Ragmi Mustafi za Bujanovačke o zabrani prikazivanja albanskih filmova: Postprodukcija u režiji policije

 

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *