Albanci iz Bujanovca i Preševa u Evropskom parlamentu: Nastavljamo sa lobiranjem

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 15. jun 2023. “Nastavljamo sa lobiranjem za Albance u Dolini”, poručila je Ardita Sinani, funkcionerka Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Preševu i savetnica kosovskog premijera, posle drugog dana posete albanskih političara sa juga Srbije Evropskom parlamentu u Strazburu.

Kako je istakla, poseta Strazburu i susreti sa evroparlamentarcima su izuzetno retka prilika da pitanje Albanaca u Srbiji dobije pažnju najviših instanci u glavnim centrima koji donose odluke.

Bujanovačke su ranije javile da su delegaciju iz Bujanovca i Preševa primili Viola fon Kramon i Vladimir Bilčik, izvestioci za Kosovo i Srbiju, a Albanci od evropskih parlamentaraca traže jedinstvene standarde za sve manjine na Zapadnom Balkanu.

Albanski političari iz Bujanovca i Preševa u Strazburu traže ista prava za sve manjine

Poseta je juče nastavljena sastankom sa evropskim poslanikom Tijsom Routenom, a potom je usledio razgovor sa Mihaelom Galerom, portparolom za spoljnu politiku Evropske narodne partije, koji je, kako navode,  pobornik albanske stvari na Balkanu i dobar poznavalac političkih prilika u Srbiji.

“Jednako važan sastanak bio je i razgovor sa evroposlanikom Vladom Georgijem, članom Delegacije EU za stabilizaciju i pridruživanje Srbije. Današnju agendu zaključili smo bratskim sastankom sa liderom Stalne misije Albanije pri Savetu Evrope ambasadorom Dastidom Kortešijem”, navela je Sinani.

Poseta albanskih političara Evropskom parlamentu poklopila se sa obraćanjem kosovske predsednice Vjose Osmani evroparlamentarcima, koja je u govoru poručila da je Kosovo uz Albance u Srbiji i da treba da znaju da nisu sami.

Osmani poručila Albancima u Bujanovcu i Preševu: Kosovo je uz vas




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *