fbpx

Pomoć za decu do 16 godina: Evo kada počinje prijavljivanje i kako

Bujanovac, 16. jun 2023. Svako dete koje je državljanin Srbije, a rođeno je 21. novembra 2006. godine i posle tog datuma dobiće od države 10.000 dinara. Prijava za ovu vrstu pomoći biće moguća od 20. avgusta do 20. septembra, elektronski, preko portala Uprave za trezor.

Vlada Srbije usvojila je predlog zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć, a kojim se predviđa isplata po 10.000 dinara za svako dete, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo finansija.

Vučić najavio izbore, pa pomoć od 10.000 za decu do 16 godina, veće plate i penzije

Zakonskim predlogom obuhvaćen su i deca koja sada imaju 16 godina, a koja prošle godine nisu ispunjavala uslove za pomoć mladima od 16 do 29 godina, jer su imala manje od 16 godina.

„Naša želja je bila da novac dobiju i deca koja su kada smo davali pomoći države za mlade imala 15 godina, pa nisu zadovoljavala uslove, a u međuvremenu su napunila 16 godina“, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Predlogom zakona je definisano da pravo na uplatu novčane pomoći u iznosu od 10.000 dinara ima majka deteta, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj.

Prijava za ovu vrstu pomoći biće moguća od 20. avgusta do 20. septembra, elektronski, preko portala Uprave za trezor.

Isplata novčane pomoći počeće od 25. septembra.

Hraniteljima deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć i primaocima novčane socijalne pomoći, 10.000 dinara za svako dete će biti uplaćeno bez podnošenja prijave.

Кao i u slučaju ranijih prijava građana za pomoći države, prijava na portalu Uprave za trezor će biti veoma jednostavna i trajaće svega nekoliko minuta, navelo je Ministarstvo finansija.

Кako je predviđeno, podnosilac prijave, odnosno majka, će unositi broj lične karte, svoj matični broj, matični broj za svako dete i naziv banke u kojoj želi da joj bude uplaćen novac.

Dodatno, samohrani otac treba, pored tih podataka, da podnese digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke na osnovu koje se vidi da sam obvalja roditeljsko pravo.

Ukoliko je podnosilac prijave staratelj deteta treba da podnese i digitalizovanu kopiju pravosnažne odluke organa starateljstva kojom se dete za koje se isplaćuje novčana pomoć stavlja pod starateljstvo.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *