Osmaci danas završavaju maturske ispite: Do sada bez problema

Bujanovac, 23. jun 2023. Za učenike osmog razreda osnovnih škola završni ispit se završava danas testom iz jednog od pet predmeta za koji su se ranije opredelili.

Polaganje testa počinje u 9 časova, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Bujanovačke su ranije javile da malu mature u Bujanovcu polaže 125 učenika. Prethodna dva dana rešavali su testove iz maternjeg jezika, odnosno matematike.

Malu maturu u Bujanovcu polaže 125 đaka

Za treći test od ove godine učenici su prvi put birali koji će predmet polagati, dok su prethodnih godina polagali kombinovani test koji je sadržao pitanja iz pet predmeta.

Najviše učenika se opredelilo da polaže test iz biologije (38 odsto), zatim iz geografije (29 odsto), istorije (16 odsto), hemije (9 odsto) i fizike (8 odsto), a pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, prenosi Tanjug.

Testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, drugog dana završnog ispita test iz matematike polagalo je 64.099 (99,6 odsto) od prijavljenih 64.318 učenika i sve je proteklo u redu.

Na završni ispit prvog dana polaganja, kada je rešavan test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, izašlo je 64.102 učenika osmog razreda ili 99,66 odsto i 1.137 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih od 1.581 (72 odsto) prijavljenih, što je više nego prosek prethodnih godina.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *