Psi lutalice napadaju ljude na trgu u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 29. jun 2023. Broj pasa lutalica na ulicama Bujanovca ne samo što se ne smanjuje, već raste, utisak je ogorčenih građana, iako će JP „Komunalac“ ove godine platiti 2 miliona dinara firmi Avenija iz Vrnjačke Banje za uklanjanje pasa. Kako javljaju naši čitaoci, psi gotovo svakodnevno napadaju građane na trgu, koji važi za najkritičniju tačku.

Direktor JP „Komunalac“ Ruždi Halili ponovo je ignorisao pozive i poruke Bujanovačkih. Predočili smo mu da su sve češći napadi i pitali kada će biti sledeća akcija, ali odgovor nismo dobili.

-Ovo je strašno,  i sinoć je čopor pasa napadao prolaznike. Potpuno je nebezbedno kretati se centrom grada, mada nije ništa bolje ni na periferiji. Plašimo se za decu, ona su najugroženija – kaže naša čitateljka.  

Psi lutalice na svakom koraku, građani traže od Komunalca da hitno reaguje

Poslednja akcija uklanjanja pasa lutalica sprovedena je pre mesec i po dana.

Kada će ponovo ekipe Avenije na ulice nije mogao da nam kaže ni načelnik opštinske inspekcije Metin Ramizi.

Po njegovim rečima, to je sada u potpunosti nadležnost komunalnog preduzeća.

Građani su izneli i sumnje na način rada kontroverzne Avenije, firme koja je po ugovoru sa JP Komunalac u obavezi da pse iz Bujanovca odvozi u Vrnjačku Banju.

-Izgleda da oni odvoze ovdašnje pse negde, a ovde dovoze iz drugih mesta, kakav crni azil. Ovo su neki drugi psi, a naših „domaćih“ nema – kaže jedan Bujanovčanin.

Za uklanjanje pasa lutalica u ovoj godini Komunalac i Avenija imaju ugovor vredan 2 miliona dinara.

Za firmu Avenija vezuju se brojne kontroverze, a nevladine organizacije koje se bave zaštitom životinja više puta su ukazivale na nehumano postupanje.

“Ogromne sume novca se isisavaju iz budžeta opština na ime pomoći u zbrinjavanja pasa, ali se broj beskućnih pasa na ulicama ne smanjuje. Psi se ne sterilišu, ne zbrinjavaju, ništa se ne menja, samo novac nestaje, a psi se muče i ubijaju, iako je i mučenje i ubijanje zakonom zabranjeno”, navodi se u tekstu NVO Koalicija za život.

Dodaje se da ova firma ima ugovore o zbrinjavanju pasa sa mnoštvom lokalnih samouprava i da poslove dobija po pravilu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *