Tag za putarinu u S. Makedoniji od danas dostupan na naplatnoj stanici kod Preševa

Bujanovac, 3. jul 2023. Na naplatnoj stanici putarine kod  Preševa, pre granice sa Severnom Makedonijom, od jutros je postavljen kamion sa mobilnim šalterima na kojima je moguće kupiti ili uraditi prekonfiguraciju postojećeg taga za elektronsku naplatu putarine kako bi radio i u Severnoj Makedoniji, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić kaže da je na taj način onima koji su krenuli prema Severnoj Makedoniji, a nisu prekonfigurasali tag za eletronsku naplatu ranije pružena prilika da to urade na putu, pre ulaska u Severnu Makedoniju.

Zajednička naplata putarina u Srbiji i S. Makedoniji od 1. jula

– Prekonfiguracija traje najduže deset minuta, vaš tag za elektronsku naplatu se povezuje na platnu karticu. Ako ste imali novac na tagu, vraća vam se na tekući račun i možete da koristite tag kako u Srbiji, tako i u Severnoj Makediniji – pojasnio je Vesić i dodao da je 30 minuta posle prekonfiguracije tag operativan, prenosi Telegraf.

Kako je najavio, srpski tag će veoma brzo raditi i u Hrvatskoj, BiH i Grčkoj. Takođe, u funkciji je i veb stranica openbalkan-etc.com, na kojoj su dostupne opšte informacije o projektu „Open Balkan ETC“ i omogućena registracija tag uređaja na veb platformu.

Na 29 VMS znakova (izmenjiva saobraćajna signalizacija) na autoputevima postavljene su poruke koje upućuju vozače na mesta gde mogu prekonfigurisati tag uređaj na „Open Balkan ETC“ – AMSS, JP “Pošta Srbije”, prodajna mesta JP “Putevi Srbije”.

Tag uređaji se u ovom trenutku mogu rekonfigurisati na ukupno 24 lokacije i to – 5 prodajnih mesta JP “Putevi Srbije”, 4 prodajna mesta/poslovnice JP “Pošta Srbije” 15 prodajnih mesta AMSS-a.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *