U Domu zdravlja Preševo posao za 9 Albanaca i 8 Srba, šef Saveta Albanaca nezadovoljan

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. jul 2023. Zato što je u Domu zdravlja u Preševu među 17 novozaposlenih radnika osmoro Srba šef Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu pisao je premijeru Albanije Ediju Rami i šefu Misije OEBS Srbiji Janu Bratuu. Zapošljavanje osmoro Srba i devetoro Albanaca za Lutfiua je sporno jer, kako kaže, u Preševu živi preko 95 odsto Albanaca.

– Većina zaposlenih Srba ne živi u Preševu. Preševski Albanci koji su se prijavili na konkurs su odbijeni, dakle odbijaju se profesionalci iz grada dok se primaju kadrovi iz drugih gradova – naveo je Lutfiu na Fejsbuku.

Zbog toga je, kako kaže,  pisao ambasadoru OEBS-a u Beogradu Janu Bratuu i premijeru Albanije Ediju Rami.

Konkurs je sproveden nedavno, a zvanične informacije o etničkoj strukturi novozaposlenih Lutfiu je dobio, kako kaže, od Doma zdravlja u Preševu.

Lutfiu je izabran za predsednika NSA pre nešto više mesec dana, a kao što je obećao u predizbornoj kampanji prvi potez mu je bio pokretanje inicijative za promenu imena Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Biljači.

Zato što je po  njemu “velika uvreda za Albance” da u drugom po veličini selu u bujanovačkoj opštini naseljenom Albancima škola nosi naziv po srpskoj pesnikinji.

Lutfiu je kadar Pokreta za demokratski progres Šćiprima Muslijua.

Pokreće se procedura za promenu naziva škole „Desanka Maksimović“ u Biljači




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *