Behluli: Krajnje je vreme da i Srbi i Albanci krenu napred i stignu svet koji nam odmiče

Piše: Nedžat Behluli

Bujanovac, 14. jul 2023. Ko je juče gledao haos u Skupštini Kosova i Aljbina Kurtija za govornicom dok se oko njega guraju i biju, nije mogao da se ne seti da je pre osam godina baš on na kosovsku političku scenu uveo takav način borbe.

Podsetimo, 2015. godine Samoopredeljenje je bilo u opoziciji. Kurti je tada organizvao demonstracije i prekidao sednice Skupštine Kosova tražeći da se poništi sporazum o Zajednici srpskih opština. Sada mu se vraća istom merom.

U suštini, i onda i sada opozicija je napadala vlast zbog pokušaja da Srbe integrišu u kosovsku državu.

Svaki pokušaj da se Srbima pruži ruka proglašava se za izdaju, a to je najjače optužba koju opozicija može da uputi vlasti.

Sličnu situaciju imamo i u Preševskoj dolini. Albanci su ovde uključeni u život države Srbije, imaju lokalnu vlast i i četvrt veka imaju predstavnika u Skupštini  Srbije, Ali, stranke koje ne dobiju većinu na izborima napadaju one koje su na vlasti na isti način kao i u Prištini – optužuju ih za izdaju nacionalnih interesa.

Reč je o neozbiljnim političarima.

Prosperitet jedne države zavisi od toga koliko su njeni stanovnici zadovoljni svojim životima. Ozbiljni političari i ozbiljne države zato neće dozvoliti da jedna čitava nacionalna grupa bude isključena iz političkog života da bi stekli jeftine poene kod glasača.

Ovo važi i za Kosovo i za Srbiju, i za seo Balkan.

Potpuno integrisanje Srba na Kosovu, i Albanaca u Srbiji u interesu je ovih nacionalnih grupa, ali i u interesu država, i Srbije i Kosova.

Dosta su nam se točkovi okretali u mestu, krajnje je vreme da krenemo napred i stignemo svet koji nam odmiče.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *