Kako se rashlađuju Bujanovčani: Voda ko ima, ventilatori i krastavac salata

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 19. jul 2023. – Visoke temperature od preko 35 stepeni C, teraju Bujanovčane da na razne načine pronađu neko rashlađenje. Zatvaranje u kući, ventilatori, hladna voda, klima i izbegavanje fizičkog napora je ono što uglavnom naši sugrađani praktikuju. U sredu prepodne na trgu smo zatekli samo naše starije sugrađane.

-Ne valja nikako, padaju ljudi zbog ove vrućine. Ja izlazim samo po potrebi, sad sam izašao da uzmem lekove i vraćam se odmah kući, tamo imam ladovinu celo popodne – kaže za Bujanovačke Trajče Nedeljković (75) iz Rakovca i dodaje da su hladna voda, lagana odeća i krastavac salata njegov recept za vrele dane.

Njegov imenjak, Trajče Saitović (54) iz Bujanovca, koga smo zatekli na trgu u jutarnjim časovima, kaže da teško podnosi vrućinu i da najveći deo dana provodi u kući. Hladna voda je jedino što mu prija ovih dana.

Gospođa Zvezdana izlazi samo ujutru da bi se snabdela namirnicama i vraća se brzo u stan iz koga ne izlazi do večernjih časova. Rahlađuje se ventilatorom, a dodatne probleme sa visokim temperaturama, kako kaže, pravi joj to što nema vode i što mora da čeka do kasno u noć da bi se istuširala.

Samo debela ladovina

-Jako je teško kad su ovako visoke temperature, rashlađujem se jedino ventilatorom, bilo bi lakše da imamo normalan pritisak vode, pa da možemo da se istuširamo u toku dana. Ovako sam prinuđena da čekam do 12 sati uveče da mogu da se istuširam i nešto operem – kaže Zvezdana za naš portal.

Đokić Divna (77) koja živi u centru Bujanovca i jedna je od srećnika koji imaju vodu, kaže za Bujanovačke da svako jutro i veče izlazi ispred zgrade da se rahladi, a najtopliji deo dana provede u stanu.

U Bujanovac stiglo upozorenje Sektora za vanredne situacije: Obezbediti vodu za piće

-Ujutru i uveče izlazim, a kad sam u stanu otvorimo sve, pravimo promaju, pijemo hladnu vodu i tuširamo se, šta drugo da radimo – kaže Divna.

U jugoistočnoj Srbiji danas se na visoku temperaturu ponovo upozorava crvenim meteoalarmom. Preporuka je da se u najtoplijem delu dana, od 10 do 18 časova, ne izlazi iz kuće bez preke potrebe.

U Bujanovcu se danas očekuje maksimalnih 37 stepeni Celzjusa, dok se za četvrtak i petak prognozira prolazna oblačnost uz temperature takođe do 37 stepeni.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *