Arifi i ministar Đerlek potpisali ugovor: Bujanovačkim Romima 8,3 miliona

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 20. jul 2023. Predsednik Opštine Bujanovac Nagip Arifi i ministar za ravnomerni regionalni razvoj potpisali su u četvrtak u Bujanovcu ugovor vredan 8,3 miliona dinara koji će se koristiti za asfaltiranje 11 ulica (1030 metara) u bujanovačkim naseljima u kojima žive Romi.

-Unapređivanje položaja Roma je važno pitanje za Vladu, zbog čega je ona donela mnogo važnih strateških dokumenata, a u Bujanovcu se pokazala velika potreba na lokalu za sistemskim ulaganjem u razvoj. Zbog toga smo došli ovde kako bi realizovali projekat asfaltiranja 11 ili više deonica u naseljima u kojima većinski živi romska populacija – kaže ministar Đerlek.

Njihov cilj je, kako kaže, da obezbede žiteljima ovih naselja savremenu putnu infrastrukturu putem koje će brže i bezbednije dolaziti do centra grada, škole, ambulante i svih ostalih važnih institucija u Bujanovcu.

-Na ovaj način obezbeđujemo i nesmetane uslove za rad javnog komunalnog preduzeća koje do sada, zbog nedostatka infrastrukture, nije moglo da radi u potpunosti na prikupljanju otpada, zbog čega su se formirale određene divlje deponije – kaže Đerlek.

Na pitanje Bujanovačkih da li romska zajednica u Bujanovcu može da očekuje pomoć od Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj i oko projekta izgradnje kulturnog centra, koji je ranije najavio predstavnik Roma u bujanovačkoj Skupštini Adem Salihi, Đerlek odgovara:

-Mi smo u nekoliko opština radili sanaciju kulturnih centara i smatramo to jako važnim zato što infrastruktura nije dovoljna da bi ljudi ostali u svojim sredinama, ljudima morate ponuditi kulturni i sportski sadržaj. Zato ćemo biti više nego voljni da pomognemo opštini Bujanovac kada je u pitanju izradnja ili sanacija kulturnog centra.

Predsednik Opštine Bujanovac Nagip Arifi izrazio je čast i zadovoljstvo što je u svom kabinetu primio ministra Đerleka i što je sa njim potpisao ugovor vredan 8,3 miliona dinara.

-Kada je u pitanju položaj Roma u Bujanovcu, mi smo jedina Opština u Srbiji koja ima posebnu poziciju za Dekadu Roma za koju je predviđeno 2 miliona dinara. Osim što radimo na poboljšanju uslova života Roma, mi pomažemo i u drugim sferama – kaže Arifi.

Na pitanje Bujanovačkih na šta će Opština potrošiti novac koji je budžetom predviđen za asfaltiranje ovih ulica, s obzirom na to da su sada sredstva odobrena od Ministarstva, Arifi odgovara:

-To je tačno, izgradnja tih ulica je bila predviđena budžetom, jer u suprotnom ne bismo mogli ni da konkurišemo kod ministarstva, tako da nismo mogli ni da počnemo proceduru javne nabavke. Kada radimo rebalans budžeta, onoliko sredstva koliko nam ostane biće isplanirano za druge infrastrukturne projekte.

Sastanku Arifi-Đerlek prisutvovao je odbornik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i predstavnik Roma u bujanovačkoj skupštini Adem Salihi.

Salihi: Romima u Bujanovcu za asfaltiranje 8,3 miliona dinara od države




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *