Tužilaštvo za Bujanovačke: Tražimo zabranu albanskih filmova

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 20. jul 2023. Više javno tužilaštvo (VJT) u Vranju predložilo je Višem sudu da zabrani prikazivanje kratkometražnih filmova “Nevernik” i “Tišina ubija” producenta Ganija Veselija iz Preševa, navodi se u odgovoru VJT portalu Bujanovačke. Kako navode iz Tužilaštva, predlog da se filmovi zabrane usledio je nakon što je Filmski centar Srbije izvršio stručni nadzor nad spornim filmovima.

“U mišljenju stručne komisije je navedeno da film “Nevernik“ ne treba prikazivati i javno eksploatisati na teritoriji Republike Srbije, jer film jednostrano i jednodimenzionalno otvara i tretira bolne teme iz novije istorije sa ciljem da isprovocira međunacionalno nepoverenje i netrpeljivost u mešovitoj sredini i može da dovede do uznemiravanja javnosti. Kada je reč o filmu “Tišina ubija“, komisija smatra da se sa najavne i odjavne špice filmova moraju ukloniti obeležja nepriznate tkz. Republike Kosovo, kao i da film mora da sadrži istaknutu klasifikaciju za uzrast +16. Nakon uklanjanja navedenih propusta biće dozvoljeno javno prikazivanje ovog filma”, navode iz Tužilaštva za Bujanovačke u četvrtak.

Dodaje se da s obzirom da se radi o hitnom postupku, Viši sud je zakazao pretres za danas (20. jul).

Bujanovačke su ranije pisale da je novac za produkciju filmova Veseli  dobio na konkursu Nacionalnog saveta Albanaca putem kojeg je za razne projekte raspodeljeno 1,2 miliona evra od kosovske vlade.

Prikazivanje filmova bilo je zakazano za 10. jun u bujanovačkom Domu kulture, ali je projekcija odložena nakon prijave N.N. lica, posle koje su producent Veseli i direktor Doma kulture Jetmir Ismaili pozvani u policiju „radi prikupljanja obaveštenja“.

Tužilaštvo: Nije bilo ni hapšenja ni zadržavanja zbog filmova

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *