fbpx

Ministarka Đedović: Struja mora da poskupi

Bujanovac, Beograd, 1. avgust 2023. (Foto Vlada Srbije) – Ministarka energetike Dubravka Đedović rekla je da u Srbiji mora da poskupe struja i gas u cilju sprovođenja energetske reforme. Ona je na Radio-televiziji Srbije istakla da više nema odlaganja i da će ono što su se obavezali za novembar sprovesti. Đedović je kazala da se potrošnja električne energije skoro izjednačila leti i zimi i da energetski sistem to mora da uzme u obzir kada planira rad i buduće investicije.

„Znamo da imamo kritične tačke u sistemu, pogotovu leti, zbog toga smo sa elektro-distribucijom pokrenuli novi investicioni talas i pre sve ga ćemo se fokusirati da ojačamo mrežu, da postane sigurnija, da nemamio ispade, da brže lociramo kvarove kada je nevreme“, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, potrebno je da se kroz pametniju mrežu i digitalizaciju locira kvar i da se ekipe odmah pošalju, kao i da se drvene bandere zamene stabilnim i sa dugotrajnim.

Bujanovac ima idealan položaj za solarnu elektranu, struja za ceo grad u narednih 100 godina

„Počeli smo reforme u energetskom sektoru, a fokus je na boljem rukovođenju i upravljanju, a ne na privatizaciji“, kazala je Đedović.

Kako je naglasila, Elektroprivreda Srbije treba da proizvodi struju, ali i da trguje.

„Ne možete da trgujete, ako niste proizveli. Ako biste samo da trgujete, onda nisam sigurna za našu stabilnost i za našu energetsku stabilnost da je najbolji mogući model“, rekla je Đedović.

Kada je reč o novom zakonu o energetici, Đedović je navela da je najvažnija poruka za građane da se Srbija sve više usklađuje sa propisima Evropske unije.

„Izmene zakona o energetici donose nam to da bolje upravljamo našim energetskim preduzećima, u smislu da Elektromreže Srbije i Transport gas prelaze u nadležnost posebne komisije, koja je u nadležnosti Narodne skupštine, a da EPS, dok Elektrodistribucija ostaje pod nadležnošću Vlade“, rekla je Đedović.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *