Nastavlja se povlačenje kosovske policije iz opština na severu

Bujanovac, 4. avgust 2023. Povlačenje kosovskih policajaca iz opštinskih uprava na severu Kosova biće nastavljeno danas i po ranijem dogovoru očekuje se da sever napusti još 25 odsto policijskih snaga.

Od 12. jula počelo je povlačenje prvih 25 odsto, dok od danas počinje odlazak dodatnih 25 odsto policajaca u zgradama opština i oko njih, javlja portal Klan Kosova.

Glavni kosovski pregovarač Besnik Bislimi i specijalni izaslanik za dijalog Beograda I Prištine Miroslav Lajčak dogovorili su se 10. jula u Bratislavi o koracima koje treba preduzeti za smanjenje tenzija na severu.

Kosovska policija počela da se povlači sa severa Kosova

Kosovska policija je u saopštenju ocenila da se stanje unutar i oko objekata opština smatra dobrim i na osnovu toga od danas može da počne smanjenje policijskog osoblja za dodatnih 25 odsto.

„Kosovska policija je u svetlu realizacije svojih ustavnih i zakonskih obaveza i ovlašćenja u interesu javne bezbednosti u zemlji, kao i u cilju sprovođenja sporazuma postignutih u Bratislavi 10. jula 2023. godine, između Evropske Unije i Republike Kosovo, održala i radni sastanak sa EULEX i KFOR za procenu bezbednosne situacije unutar i oko opštinskih zgrada severnih opština“, piše u saopštenju.

„Prema zajedničkoj proceni kosovske policije, EULEX-a i KFOR-a, bezbednosna situacija unutar i oko objekata severnih opština je procenjena kao dobra. U skladu sa ovim zajedničkim nalazom, počinje smanjenje pripadnika kosovske policije za 25 odsto unutar i oko opštinskih objekata na severu“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *