fbpx

Ministarka zdravlja: Lekar opšte prakse neće moći da odredi bolovanje duže od dve nedelje

Bujanovac, 7. avgust 2023. Ministarka zdravlja Danica Grujičić kaže da je privreda imala velike primedbe na mogućnost da neko bude na bolovanju dva meseca bez provere komisije i najavila promene u ovoj oblasti.

-Lekar opšte medicine ubuduće će moći da otvori bolovanje pacijentu najduže dve nedelje, a ne, kao što je bio slučaj do sada, dva meseca – najavila je ministarka za RTS.

Grujičić je istakla da su već pripremili predlog izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Kontrola će, kako je rekla, faktički biti na komisijama, sa izuzetkom za onkološke pacijente koji prolaze višemesečnu terapiju, ili pacijente koji su tek izašli iz bolnice posle teške kardiohirurške operacije.

Upitana da li će ubuduće moći da se pojednostave odluke stručnih komisija, ministarka je istakla da će se voditi računa da novim zakonskim aktima postoji samo jedna komisija koja će odlučivati o lečenju pacijenata.

-Da li će se ona nalaziti u Ministarstvu ili u Fondu, videćemo. To će olakšati pacijentima i ubrzati procedure, pošto nema potrebe da se one dipliraju. Moramo ceo sistem da učinimo bržim i funkcionalnijim u korist pacijenata i kolega – objasnila je Grujičić.

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *