Mali potvrdio povećanje plata za prosvetare, medicinare, rastu i penzije

Bujanovac, 10. avgust 2023. (Foto Bujanovačke ilustracija)- Od 1. septembra sledi povećanje plata zdravstvenim radnicima i prosvetarima, a od januara 2024. ide i dodatno povećanje. Povećanje od 1. oktobra mogu da očekuju i penzioneri, rekao je Siniša Mali gostujući na televiziji Prva.

Kako su Bujanovačke ranije objavile, zaposleni u prosveti dobiće od 1. septembra platu veću za 5 odsto. Ovo znači da će početna plata nastavnika sa sedmim stepenom stručne spreme, odnosno fakultetskom diplomom, biti veća za oko 3.700 dinara.

Prosvetarima od 1. septembra veće plate

Početna plata nastavnika sa sedmim stepenom stučne spreme trenutno iznosi 74.693 dinara. Na početnu platu se dodaju minuli rad, dodatak za razredno starešinstvo…

-Za samo 20 dana idemo sa povećanjem plata za medicinske sestre, negovateljice i prosvetare. Od januara ide i dodatno povećanje – kaže Mali.

On je dodao da sledi povećanje i za penzionere, ističući da se nikada nije desilo da za samo dve godine penzije porastu 55 odsto.

– Od 1. oktobra kreće povećanje penzija od dodatnih 5,5, a od 1. januara još jedno povećanje od 14,5 odsto – kaže Mali.

On  je pozvao penzionere za uzimanje penzionerskih kartica.

– Preko 500 kompanija žele da budu partneri Vlade, a čije usluge penzioneri mogu da koriste uz pomoć penzioneresk kartice. Od utorka je počelo prijavljivanje u pošti, a od 1. oktobra dobiće kartice – dodaje ministar.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *