Počinje Nišvil, Dubioza kolektiv zvezda prve večeri

Bujanovac, Niš, 10. avgust 2023. – Nastupom srpsko-bugarskog orkestra Spich project od 19:30 počeće 29. Nišvil džez festival na platou niške Tvrđave. Prvo veče posvećeno je kubanskom džezeru Robertu Fonseki i bosanskohercegovačkoj grupi Dubioza kolektiv. Pored glavnih događaja na platou, posetioci će imati prilike da prisustvuju nastupima muzičara na ostalim, besplatnim binama, pišu Južne vesti.

Nakon nastupa Spich project orchestra, kojim će zvanično festival biti otvoren uslediće nastup ovogodišnjeg dobitnika Nišvilove nagrade za životno delo Dragomira Milenkovića i njegovog benda Hazari.

Od 21:30 uslediće nastup Mauro Sigura kvarteta i Luke Akuina, za koje organizatori kažu da ih krase zvuci i melodije inspirisane Mediteranom.

Roberto Fonseko najavljen kao najznačajni kubanski džezer novog milenijuma, hedlajner večeri biće Roberto Fonseko, džez pijanista, kompozitor, aranžer i pevač, a organizatori Nišvila ističu da je jedan od najistaknutijih kubanskih muzičara novog milenijuma.

Pretposlednji nastup je rezervisan za Dubiozu kolektiv, koji na Nišvil dolazi u sklopu turneje povodom 20 godina postojanja, a u Nišu će svirati nakon 9 godina.

-Često nas pitaju otkud vi na džez, rege ili “world music” festivalu, ali nama je super što volimo pomerati barijere. Ako bismo pogledali istoriju i genezu moderne muzike, sve je i počelo od džeza – rekao je basista benda Vedran Mujagić.


Program na besplatnim binama

Youth Museum bina počeće od 19:30 i trajati do ponoći, a posetioci će odmah na ulazu u nišku tvrđavu imati prilike da čuju Generaciju Z, Short reports, Bojana Krtinića i Bbach Ansambl i Fineganns Wake.

Na Open bini u istom terminu publika Nišvila moći će da čuje predstavnika konkursa Serbia Creates: The Spotlight, potom Vojvođanski Blues BandMagnituda i Broken Flower.

Na letnjoj pozornici održaće se i prvi Šaban i Balkan Brass, gde će nastupiti Balkanse žice, Balkan Brass okrestri i Faith and Branko.

Ulaz na Hip-hop binu biće besplatan prve večeri, a hedlajner Edo Maajka zbog bolesti neće nastupiti.

Nakon završenog programa na Hip-hop bini počeće program Midnight jazz dance bine koja će trajati od ponoći do 5 sati ujutru nastupima Bruce Hullter, di-džejeva Keyser, Shuriken i Woo-D.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *