Kamberi Vučiću: Kako vi možete kod Dodika a mi ne možemo kod Kurtija

Bujanovac, 15. avgust 2023. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić često predstavlja našu institucionalnu saradnju sa vladom Republike Kosovo kao pokušaj destabilizacije Srbije i stvaranja Velike Albanije, iako su prava univerzalna a ne milost države – kaže Šaip Kamberi, šef poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžak“ u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

On je komentisao Vučićevu izjavu, koju su prenele i Bujanovačke, da „Priština novcem kontroliše Šaipa Kamberija“.

Kamberi dodaje da kao jedno od osnovnih manjinskih prava, Ustav Srbije predviđa i „saradnju sa matičnom državom“.

-S obzirom na geografsku blizinu, dnevne, tradicionalne a posebno institucionalne veze sa Republikom Kosovo su preduslov za unapređenje položaja i blagostanja Albanaca u Preševskoj dolini – kaže Kamberi.

Pored toga, pita se i „zašto su za predsednika Srbije destabilizujući naši normalni odnosi sa Kosovom, dok su njegove avanture u svakom kutku Zapadnog Balkana gde Srbi žive konstruktivne?“

Vučić rekao da je Priština pod svoje uzela Mustafu, Bislimijev savetnik odgovorio predsedniku Srbije

Kamberi zaključuje da je po mišljenju predsednika Vučića sasvim normalno sastati se u Raškoj sa srpskim liderima sa Kosova, kada on to smatra poželjnim.

-Normalno je da on, zajedno sa Dodikom iz Republike Srpske, ima trostrane susrete sa patrijarhom SPC o budućnosti „srpskog sveta“. Normalno je ugrožavati postojanje BIH kao jedinstvene države i pokazivati destabilizujuće ambicije u Crnoj Gori – kaže Kamberi.

-Po logici srpskog predsednika ovo pravo treba da imaju samo Srbi. Za druge ovo pravo, ne samo da je uskraćeno, već je kontinuirano  satanizovano – piše Kamberi na svom FB nalogu.

Ovu logiku, kako kaže, podržava srednjovekovni mit da su Srbi božanski narod – centar Balkana – dok su drugi, na periferiji, varvari. Po Kamberijevom mišljenju, to je neprihvatljivo.

-Po njemu, ne treba da vežemo svoju sudbinu sa Kosovom, niti treba da budu na dnevnom redu razgovora naši zahtevi za reciprocitet sa pravima Srba na Kosovu. Ovo plaši srpskog predsednika i zato nas stalno napada. Ali i on bi trebalo da zna da naš politički angažman nikada nije imao nameru da bilo koga destabilizuje – kaže Kamberi.

Prava su, kako kaže, univerzalna, nisu milost države i čovek ih stiče rođenjem, „bar tako kažu savremene teorije o ljudskim pravima“

-Zato, umesto izbegavanja odgovornosti za tri potpisana sporazuma, vreme je da razmislimo o njihovoj realizaciji.

-Potpisani su. Sačuvajmo se od „bola u desnoj ruci“ – zaključuje Kamberi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *